„Angličtina v jazykových kurzech jednoznačně hraje prim,“ shodli se v úterýzástupci jazykových škol. Roste také zájem o výuku španělštiny či ruštiny, naopak se snižuje počet těch, kteří se chtějí učit německy.

„Ještě tak před osmi lety patřily angličtina a němčina k nejžádanějším jazykům, ale postupně se rozdíl zvětšoval. Nyní máme z osmdesáti devadesáti procent studentů angličtiny a zbývající část se dělí mezi španělštinu, italštinu a francouzštinu,“ uvedl Deníku ředitel Jazykové školy Gulliver ILS v Hradci Králové Jiří Šustáček. Jak dodal, přibývá také počet studentů ruštiny. „Několik let se mezi studenty hovořilo o tom, že ruština se ještě bude hodit. Ale učit se ji nikdo příliš nechtěl. Až nyní v posledním roce jsme zaznamenali větší zájem,“ řekl Šustáček.

Stejné zkušenosti mají také v hradecké jazykové škole Jana. „Na prvním místě u nás stojí studium anglického jazyka, na druhém pak španělština. O tu je zhruba dva rok opravdu značný zájem,“ řekl Deníku Jan Palatka z jazykové školy Jana. Podle něho zhruba na stejné úrovni a na třetí pomyslné příčce stojí italština s francouzštinou. Jako v jiných jazykových školách, také u nich se zvyšuje počet studentů, kteří se chtějí nově učit ruštinu.

„Měli jsme určité obavy z ekonomické krize, protože zajišťujeme jazykové kurzy pro veřejnost, ale také pro firmy. Naše starosti byly naštěstí liché, žádné spekulace o nižším zájmu ze strany firem se nepotvrdily. Naopak firemní kurzy pokračují a je jich stále víc,“ dodal Palatka. Zároveň cizincům nabízejí kurzy češtiny, většinou se podle něho jedná o manažery firem. Ročně v jazykové škole Jana odučí patnáct tisíc hodin.