Již patnáct družstev je přihlášeno do trochu neobvyklé soutěže o putovní pohár Chlumecký kotlík. Pětičlenná družstva budou v kotlíku nad otevřeným ohněm pro odbornou porotu a zájemce, kteří na chlumecké koupaliště přijdou, vařit ten zaručeně nejlepší guláš.

Stejně jako loni, kdy se u kotlíků vařilo poprvé (viz. fotogalerie), se již týmy vzájemně hecují a tajně si zkoušejí recepty, které by jim dopomohly k vítězství. O receptech se jen šeptá, aby se o nich nikdo nedozvěděl. I když se soutěž uskuteční až v sobotu 8. září, vymýšlejí se již nyní nejrůznější kostýmy, které by mohli závodníci použít. Jak napovídá fotografie, nejde zdaleka jen o soutěž a ochutnávku gulášů. Celé klání totiž provází obrovská recese a baví se soutěžící i návštěvníci.

„Některé týmy ještě musejí doplnit, který název zvolí pro tým a který pro guláš. Nehlásí se jen samotní Chlumečáci, máme již týmy z Poděbrad, Lovčic či Nepolis. Mohu například prozradit, že Sousedi z Manhattanu, což je družstvo ze zdejšího sídliště, připraví starochlumecký čarodějný kotlík. Ochotníci z Lovčic chtějí pro změnu překvapit vězeňským gulášem. Štamgasti od Staré brány, což je místní hospůdka, budou lákat na starobranský guláš," vypočítávala Ivana Fölklová z chlumecké radnice, která přijímá přihlášky. Ani letos v soutěži nebude chybět tým ze zdejší radnice Konšelé Chlumec, kteří připraví konšelský guláš. Úplnými nováčky budou radní Královéhradeckého kraje, kteří uvaří hejtmanský guláš. A podle Ivany Fölklové mají ještě další družstva šanci se přihlásit.

„Loni vyšlo počasí, bylo nádherně a všichni jsme se bavili. Určitě si letošní boj o kotlík nenechám ujít," řekla nám Věra Nováková z Hradecka.