Před pár dny úředníci vydali konečný verdikt v kauze hotelu Černigov a uvolnili tak ruce firmě CPI, která chce nejprve stavbu ze 70. let minulého století zbourat a následně vystavět multifunkční centrum, jemuž má vévodit čtyřhvězdičkový hotel Clarion. Osud Černigova je  po necelých 50 letech zpečetěn a letošní vánoční svátky tak, pro něj trpce, oslaví naposledy.

„Rozhodnutí krajského úřadu, které s konečnou platností povoluje odstranění stávající stavby hotelu Černigov, představuje první avšak velmi důležitý krok pro realizaci nového projektu Rieger Plaza," uvítal rozhodnutí mluvčí společnosti CPI Jan Burian.

Krajský úřad řadu měsíců řešil ve správním řízení odvolání aktivistů, mezi které patřili architekt Jiří Zídka a ekologická organizace, proti rozhodnutí stavebního úřadu, jež před více než rokem a půl demolici developerské firmě schválil. Neuspěli.

Po průtazích, kdy se čekalo na finální vyjádření, je tedy jasno.

Kraj pouze pozměnil dílčí věci v původním povolení stavebního úřadu a demolici nic nebrání.

Černigov se loučí s Hradcem

Odpůrci demolice u krajského úřadu neuspěli. Úředníci definitivně rozhodli a posvětili rozsudek –  povolení demolice – nad hradeckým hotelem Černigov, který v minulosti vydal stavební úřad.

„Nyní budeme pokračovat v dalších úkonech vedoucích k zahájení výstavby," uvedl mluvčí CPI Jan Burian.

Přestože by hotel mohl jít k zemi prakticky kdykoli, developerská firma pravděpodobně s demolicí pospíchat nebude. Ke svému projektu potřebuje ještě několik „razítek" v povolovacím procesu.

Další kroky CPI
Rozhodnutí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje je pro začátek stavební proměny Riegrova náměstí a jeho okolí klíčové, ale jedná se pouze o první důležitý krok.

Firma potřebuje ještě územní rozhodnutí a stavební povolení.

Během několika měsíců musí vyřešit územní rozhodnutí a v neposlední řadě stavební povolení pro stavbu plánovaného multifunkční centra.

V nejbližší době tak fungování hotelu ohroženo není. Podle současných zaměstnanců se zatím nic konkrétního neřeší a stále se standardně přijímají objednávky.

Primátor krajské rozhodnutí vítá

Černigov měl své přívržence, ale i odpůrce. Například primátor Hradce Králové krajské rozhodnutí uvítal.

„Celou dobu jsem přívrženec toho, aby se Černigov zboural. Samozřejmě chápu, že názory se mohou lišit, ale já toto rozhodnutí vítám," uvedl Deníku primátor Zdeněk Fink.