Bojkot muzikantů, kteří nechtějí vystupovat na stejném pódiu s kapelou Ortel, má své padlé i v Hradci Králové. Odpor umělců proti skupině proslulé kontroverzními texty skácel ve vyhlášeném hudebním hradeckém parketu U Letců celý festival.

Původně měla na květnové akci Delikvent Mazec Fest zahrát desítka kapel: ty se nakonec kvůli Ortelu vůbec nesejdou a festival tak padl. Nejradikálněji na fakt, že na stejném pódiu Ortel vystoupí 25. června, reagovala skupina Pipes and Pints.

Nahnědlá kapela? Radši budeme doma

„Oficiálně rušíme vystoupení na Delikvent Mazec Fest 2016. Nabízeli jsme naše vystoupení výměnou za zrušení termínu nahnědlé kapely, jejíž jméno se na naší page nevyslovuje a jež má vystoupit pod záštitou stejného pořadatele. Volba padla a my tedy zůstaneme raději doma. Nechceme a nemůžeme být součástí takového zpackaného příběhu," napsala skupina na svém facebookovém účtu. Produkční chystané akce a zároveň hlavní organizátor programu U Letců Libor Šíba, jenž je také producentem šňůry Megakoncertu skupiny Ortel, nad zrušeným festivalem netruchlí.

Je to problém osobního postoje

„Dali mi nůž na krk. Měl jsem si vybrat mezi festivalem a Ortelem. Rozhodl jsem se pro Ortel, jelikož je mému vidění světa bližší," řekl Libor Šíba, který zároveň reagoval na slova kapely Pipes and Pints.

„V pohodě, je to čistě problém osobního postoje Pipes and Pints a nám je tento jejich postoj zcela šuma fuk. Normální muzikant hraje a baví lidi a nemá potřebu vydávat plamenná prohlášení," řekl Deníku Libor Šíba.

Již dříve oznámil zpěvák kapely Lucie David Koller, že nebude hrát tam, kde se objeví momentálně velmi populární skupina, která loni skončila druhá a její zpěvák Tomáš Ortel třetí v prestižní hudební anketě Zlatý slavík.

Podobná radikální řešení třeba hradecká skupina Lokálka nechystá. Pro ni je scéna U Letců již dlouhou dobu prakticky domácí štací.

„U Letců budeme dál vystupovat. Se skupinou Ortel nemáme vůbec nic společného. To je záležitost pořadatelských aktivit. U Letců hrajeme už nevím kolik let, takže i letos tam budeme mít náš samostatný večer. K Ortelu se však nehlásíme, nemáme jediný důvod. Navíc není na nás, abychom něco zakazovali," řekl Hradeckému deníku zpěvák a moderátor Lokálky Václav Souček.