„Nejčastěji jsou zachraňováni ježci. Každý rok jich do našeho útulku lidé touto dobou přinesou několik desítek. Řada z nich by v přírodě skutečně nepřežila. Pracovnice v útulku je zbaví parazitů a pokusí se je vykrmit. I přes veškerou možnou péči se jarního sluníčka dočká větší polovina přinesených ježků,“ popsal současnou problematiku tiskový mluvčí národního parku Radek Drahný.

V tuto dobu by ježci, kteří mají bez problémů přežít zimu, měli mít hmotnost více než 400 gramů. „Jejich velikost by měla být zhruba stejná, jako velikost velkého grepu. Takto velcí ježci se normálně uloží k zimnímu spánku. Pokud je jejich hmotnost menší, jsou už v ohrožení. Lidé, kteří na svých zahrádkách takto malé ježky najdou, je mohou odnést do útulku,“ upozornil mluvčí.

Zároveň však dodal, že v této době se často stane, že lidé do útulku přinášejí ježky, kteří mají větší než kritickou hmotnost a zimu by bez problémů přežili. V takovém případě nezbývá nic jiného, než ježka vzít a zavézt ho zpátky do vhodného prostředí.

„Je třeba si víc než kdy jindy uvědomit, že jakýkoliv zásah člověka do přírodních procesů narušuje rovnováhu, která v divočině funguje. Silní jednici přežijí a slabí se stanou potravou dalších živočichů. Toto schéma funguje miliony let a není důvod do něj jakkoliv zasahovat,“ řekl Radek Drahný.