Úderem půlnoci posledního dne už loňského roku se cena jídla zvedla způvodních 40korun na 47korun. „Ke zdražení nás vedl nárůst cen potravin. Itak město doplácí režijní náklady. Ty se ročně pohybují kolem 300tisíc korun,“ vysvětlil tiskový mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

Kvůli zdražení potravin, které se vobchodech projevilo už před koncem roku, provozní náklady placené magistrátem se za loňský rok zvedly na bezmála půl milionu.

Jídelna nabízí seniorům polévku, jedno jídlo denně a pití. Provoz je zajištěn po dobu hodiny a půl a obědy se rozvážejí ido specializovaných zařízení.

Silnou konkurencí se vyvařovně díky větší variabilitě jídel a časovému rozpětí stávají hradecké restaurace. Průměrná cena „meníčka“ se pohybuje už kolem 55korun, přičemž strávník má na výběr ze dvou až tří jídel. Rozdíl osmi korun vyváží kromě rozmanitého výběru také delší doba, po kterou se může člověk pohodlně najíst a navíc ivpříjemném prostředí sobsluhou. Obvykle se menu podává mezi jedenáctou a druhou hodinou.

Většina provozovatelů restaurací se shoduje na vzrůstajícím zájmu opolední nabídky. „Vloňském roce šla poptávka opravdu razantně nahoru,“ potvrdil provozovatel restaurace Pod Strání Radek Řehák. Doplnil, že letos se cena „meníček“ nepatrně zvýší. „Nepřekročíme ale hranici 60korun,“ upřesnil Řehák.