Od února příštího roku vzroste počet hladových krků na Pospíšilově třídě o hradeckou Obchodní akademii, Střední odbornou školu a Jazykovou školu, která se do budovy bývalého Ústavu hluchoněmých přestěhuje z nynějších prostor v Lipkách a ve Stěžerách.

Jídelna v Hradecké školám nevyhovuje

Stravování se v dané oblasti řeší už roky. Dlouhodobé útočiště studenti z Gymnázia Boženy Němcové a Střední průmyslové školy stavební nachází v jídelně v Hradecké ulici. Ta je však kilometr a půl vzdálená a cesta tam a zpět pěšky trvá až 50 minut. „My jsme několik let usilovali o to, aby se pro hradecké školy, ať jsme to my nebo stavebka, popřípadě teď také obchodní akademie, zřídilo stravovací zařízení. Jídelna, kam chodíme, je kapacitně předimenzovaná," sděluje zástupkyně ředitele Gymnázia Boženy Němcové Iveta Jalůvková.

S návrhem na řešení letos přišel kraj. V jídelnu pro 1200 strávníků se přemění bývalý výměník patřící k budově „nového Hlucháku". „Po dokončení stavebních úprav na historické budově bývalého Ústavu hluchoněmých se na Pospíšilovu třídu přestěhuje už třetí velká střední škola a předpokládáme, že by jídelnu mohli využívat i zaměstnanci agentur z Evropského domu," říká Josef Dvořák, radní pro oblast investic a majetku.

Realizaci myšlenky vybudování nové jídelny kvitují s povděkem především strávníci okolních středních škol. „My budeme jedině rádi. Doufejme, že všechno bude v pořádku a budeme tam chodit. Předpokládáme, že to už v dalším roce bude k dispozici. Máme zhruba 530 studentů, takže pro nás to bude velká výhoda, když to budeme mít takhle blízko," říká Iveta Jalůvková. Docházení až do Hradecké ulice se nelíbí ani studentům obchodní akademie. „Je to dost na nic. Bez oběda nedám ani ránu, bude to složitý. Přestávky nám určitě neprodloužej, takže budeme muset spěchat, abychom se dostali do 45 minut do jídelny, nacpali se do fronty, ve spěchu se najedli a  stihli hodinu. Na druhou stranu mě to čeká už jen dva nebo tři měsíce, letos maturuji, takže to vydržím. Ostatním ročníkům bych přála jinou alternativu," vysvětluje Adéla z obchodní akademie.

Do provozu v příštím roce

Třetí a poslední etapa stavebních úprav, jejíž je projekt nové jídelny součástí, vyžaduje veškerá stavební povolení. Práce na novém stravovacím zařízení tak započne v rámci úprav pro potřeby budoucího Evropského domu příští rok. „Nyní vyhlašujeme veřejnou zakázku na vypracování projektové dokumentace. Jídelna by se měla začít stavět v příštím roce a mohla by tak začít sloužit ve školním roce 2016/2017," dodává Josef Dvořák. Na vybudování kraj v následujícím roce počítá s náklady 27 milionů korun.

Stěhování vrcholí, studenty Hluchák uvítá po prázdninách

Bývalý ústav hluchoněmýchHradec Králové - Hra na škatulata v areálu bývalého Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě v Hradci Králové vrcholí. Jednu z budov, „starý Hluchák", takzvané hradecké Rudolfinum, už opustili stavbaři a místo nich nastoupili stěhováci. Mají několik týdnů na to, aby čerstvě opravené prostory připravili pro studenty hradecké obchodní akademie, která tam v únoru odstartuje druhé pololetí.

Jarní prázdniny končí v únoru

„Já osobně se do nových prostor těším moc a myslím si, že se těší i studenti a zaměstnanci, byť to stěhování je pro nás náročné," říká ředitelka Obchodní akademie, Střední odborné školy a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jana Vitvarová s tím, že učit by se v Hlucháku mělo začít naplno po jarních prázdninách – od 8. února.

Pro obchodní akademii to bude nový začátek, poslední tři roky totiž sídlila na dvou místech najednou – v Zálabí a ve Stěžerách. Spojení obou odloučených pracovišť jí tak přinese řadu výhod.

Co se týče sousední budovy, tak zvaného „nového Hlucháku", tam ještě úplně hotovo není. Rekonstrukce budoucího sídla Evropského domu, kde byste dříve našly Zdravotnický holding nebo  krajskou pedagogicko-psychologickou poradnu, se už ale také blíží ke zdárnému konci. Jsou dokonce známy jeho nájemníci, celkem v něm bude pracovat stovka úředníků.

Jako první se na začátku prosince nastěhuje Centrum pro regionální rozvoj, od ledna přibude Czechinvest, Centrum evropského projektování či Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod.

S opravami bývalého Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě začal královéhradecký krajský úřad letos na jaře, stály okolo 80 milionů korun.