Školní jídelny se do svých „repertoárů“ snaží vkládat novinky, přesto někteří ze studentů dávají přednost rychlému občerstvení. Nicméně podle slov odborníků zájem o zdravé stravování obzvlášť u mladých lidí stoupá.

V Hradci středoškolští studenti docházejí do Hradecké jídelny, jejímž zřizovatelem je krajský úřad. O chod zařízení se denně stará zhruba čtyřicet zaměstnanců. Připravují obědy pro téměř dva a půl tisíce strávníků, z nichž osmdesát procent tvoří právě středoškoláci a žáci základních škol. Jídelnu využívají i vysokoškoláci z Univerzity Hradec Králové a několik desítek externích strávníků.

V posledních letech zařízení zaznamenalo menší pokles strávníků, příčinou je pokles počtu studentů a žáků ve vzdělávacích zařízeních.
Jídelníček sestavuje šéfkuchař, který ho poté konzultuje s vedoucím pracovníkem jídelny. „Vycházíme z klasické kuchyně, vkládáme bezmasá a zeleninová jídla, dále pak sóju, tofu, nebo různé novinky. Samozřejmě přihlížíme k oblíbenosti jídel strávníky,“ říká vedoucí Hradecké jídelny. Na požádání není problém sjednat si bezlepkovou dietu.

Někteří ze strávníků si občas stěžují na výskyt pro někoho méně oblíbených pokrmů, jako jsou například ryby nebo luštěniny. Nejedná se však o rozmar šéfkuchaře, nýbrž o plnění zákona, jelikož veškeré jídlo musí měsíčně splňovat výživové normy pro stravované věkové kategorie žáků.

Hlavním vysokoškolským stravovacím zařízením v Hradci Králové je menza Na Kotli. Denně ji navštěvuje okolo osmi set osob. Jídelníček je prakticky stejný jako u Hradecké jídelny, pro toto zařízení se vypracovává na gastronomickém oddělení podnikového ředitelství v Praze. Chybějící možnost celodenní stravy zde nahrazují výdejem jídla do přenosných nádob nebo prodejem baget a dalších potravin.

Kvalita jídla ve školních jídelnách a menzách stále stoupá. Je tomu tak i díky již výše zmíněným zákonem stanoveným normám. Přesto by se rodiče o stravování svých dětí měli aktivně zajímat.

Nejoblíbenější jídla studentů
Mladí lidé ve svém jídelníčku preferují českou kuchyni:
* svíčková, rajská a koprová omáčka s knedlíky
* kynuté knedlíky s ovocem
* řízek s bramborovou kaší
* sekaná s bramborem
* čína s rýží

„Myslím si, že stále ještě není školní stravování nastaveno tak, aby se rodiče mohli plně spolehnout na to, že dítě je v jídelně v rámci obědů řádně vyživeno. Troufám si tvrdit, že kvalita stále stoupá,“ říká Lenka Svobodová, certifikovaná výživová poradkyně.

V posledních letech stále více přibývá studentů, kteří se místo v jídelnách stravují ve fast foodech, což může vést ke vzniku nadváhy, obezity nebo rozjezdu jiných onemocnění. Na druhou stranu se zvedá i počet převážně mladých lidí, kteří se vzdělávají v oblasti správné výživy. „Zájem se dnes vůbec nedá srovnávat se zájmem například před čtyřmi roky. Řekla bych, že ani s dobou před rokem. Zájem o zdravé stravování opravdu aktivně stoupá,“ dodává Svobodová.

DAVID KOŘÍNEK

ANKETA: Stravujete se ve školní jídelně nebo ve fast foodu?

Gabriela Čeřovská
Želkovice

Jídelnu moc nevyužívám, protože mi na její návštěvu nezbývá tolik času. Stravuji se spíše v restauracích s rychlým občerstvením, protože to není tak časově náročné.

Iveta Jankovičová
Vamberk

V jídelně se stravuji každý den, protože naše jídelna má velký výběr obědů a je to cenově dostupné pro všechny. Když není možnost navštívit jídelnu, využiji rychlé občerstvení.

Tomáš Hartl

Hradec Králové
Dřív jsem do jídelny chodil, ale teď už ji téměř nenavštěvuji. Jídlo se zhoršilo a není dobré. Teď dávám přednost rychlému občerstvení, protože mně více chutná.

Patrick Horáček
Hradec Králové

Stravuji se většinou ve školní jídelně, protože to je levnější a také dostupnější. Když nemám oběd v jídelně, rád si objednám pizzu nebo si něco koupím ve fast foodu.

Milan Mládek
Chvaletice

Do jídelny ani fast foodů zásadně nikdy nechodím, protože mi to nechutná. Jsem kuchař, takže si raději doma udělám jídlo sám, které je přesně podle mých představ.

(miw)