Jednadvacetičlenný ansámbl vystoupí 16. října v pražském studiu Českého rozhlasu v budově ČRo Regina v Karlíně a o den později v královéhradeckém KC Aldis v rámci tradičního festivalu Jazz Goes To Town. Unikátní big band bude řídit Jan Jirucha.

„Projektu Euroradio Jazz Orchestra se každoročně účastní nejlepší muzikanti z mnoha zemí. Za nás to letos budou vycházející hvězdy Jan Jirucha mladší a Štěpánka Balcarová, oba nejen zruční muzikanti, ale zároveň vynikající dirigenti a skladatelé. V trombonové sekci navíc usedne talentovaný hráč Štěpán Janoušek," řekl redaktor Českého rozhlasu Václav Vraný.

Vstup na veřejnou nahrávku v karlínském studiu Českého rozhlasu je zdarma. V Hradci Králové vystoupení bigbandu předchází společný koncert tria Karla Růžičky a Jiřího Stivína. Vstupenky v ceně 200 korun jsou v prodeji v hradeckém infocentru a na místě.   (jh)

Rozhlas sází na regiony

Hradec Králové - Hostem pátečního pořadu PéHá byl minulý týden generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Jedním z programů, se kterým jste šel do volby generálního ředitele, bylo vyjít vstříc regionálnímu vysílání. Fungují  Regiony 2014, chystá se projekt Regiony 2015.
Mojí ambicí je vytvořit větší kooperaci  regionálních stanic. Říkám tomu národní okruh, protože ty skutečné posluchače, kteří poslouchají srdíčkem, ty najdeme v regionech. Britové mají dokonce takové krásné rčení, že regionální vysílání, to jsou zlatá vejce veřejnoprávnosti. Něco na tom je. Když už nic nebude, když se už všechno bude podobat v celé Evropě těm celoplošným stanicím,  co bude vždycky dominantní a typické, to bude regionální vysílání, protože se zabývá problematikou kraje, okresu, měst, městeček a vesnic a je to z toho vysílání cítit. Myslím si, že i posluchači oceňují právě to, že ten region je víc na tepu  běžného dne než celoplošné stanice, které plní jiný úkol. Pro mne jsou regiony zásadní.