Zhruba čtrnáct dní zbývá do začátku zimy. Alespoň podle silničního zákona. Od prvního listopadu musí mít totiž automobily přezuté zimní pneumatiky. Respektive policisté vás mohou pokutovat, pokud je na vozovce sníh či námraza.

„Samozřejmě  nejdříve budeme hříšníkům domlouvat a upozorňovat je, že by měli přezout. Ale při mrazivém počasí by zimní obutí neměli podceňovat," uvedla Lenka Burýšková, tisková mluvčí královéhradeckých policistů.

Nehoda se může pěkně prodražit

O peníze ale můžete přijít také díky případné nehodě. „Pokud se prokáže, že za událost mohlo hlavně špatné obutí, tak v případě povinného ručení peníze vyplatíme, ale můžeme škodu vymáhat po viníkovi," vysvětlil Tomáš Zavoral,  mluvčí České pojišťovny.

Dodal, že u havarijního pojištění v tomto případě mohou částku, kterou majitel vozidla požaduje, krátit.

S výměnou pneumatik by jste moc otálet neměli. Podle majitelů pneuservisů některé typy a rozměry na skladech již chybí. „Pomalu nám začíná  nápor vozidel. Je nejvyšší čas přezout," upozornil Martin Klejna z pneuservisu Xpresspneu v Hradci Králové.

Při výběru plášťů by jste se neměli dívat jen na cenu, ale hlavně na kvalitu. Levnější pořizovací cena se může ve výsledku prodražit. „Na méně kvalitní pneumatice najedete menší počet kilometrů a musíte dříve koupit novou," dodal Martin Klejna.