"Africký mor prasat je velice nakažlivé onemocnění prasat, ale na člověka není přenosné. Naposledy se u nás objevilo v roce 2017 ve Zlínském kraji. Nyní je oficiálně Česká republika bez nákazy,“ uvedl Bělobrádek. Na konci října se onemocnění objevilo na území Polska a Německa.

V Sasku to bylo necelých 60 kilometrů od českých hranic. Státní veterinární správa proto vydala mimořádná preventivní opatření, která platí ve vytipovaných oblastech Libereckého a Ústeckého kraje. Zavedlo se například zástřelné na černou zvěř ve výši 2000 korun a zvýšila se odměna za nález a odebrání vzorků z padlin černé zvěře, za kterou se vyplácí 3000 korun. Budují se ploty a zradidla proti migraci zvěře.

Škola v době koronaviru,  ilustrační foto
Do hradeckých škol se vrátily necelé dva tisíce dětí

„Chci apelovat i na veřejnost, aby v případě nálezu uhynulých kusů černé zvěře neprodleně kontaktovala příslušné myslivce, veterinární správu nebo obecní úřad. Uhynulého prasete by se nálezci rozhodně neměli nijak dotýkat nebo s ním manipulovat. Stačí, pokud je to možné, uvést přesnou polohu nálezu, případně jej a jeho okolí vyfotografovat, aby jej myslivci snadněji našli,“ připomíná Pavel Bělobrádek a pokračuje:

„Pokud se na našem území africký mor prasat objeví, jsme připravení rychle jednat a podobně jako ve Zlínském kraji, od kterého již preventivně čerpáme zkušenosti, zastavit šíření nákazy. Třeba i povoláním policejních odstřelovačů.“

Foto: UHK
Univerzita Hradec Králové daruje desítky počítačů pro distanční výuku

Kromě afrického moru prasat se v Evropě začíná opět šířit ptačí chřipka, která se objevila v Nizozemí a Německu. Kmen H5N8 je velice nakažlivý mezi zvířaty, ale dosud nebyl naznamenám jeho přenos na člověka. Velmi omezená je možnost nakažení člověka kmenem H5N1, zde ale potom u lidí bývá těžký průběh. „Mimořádná veterinární opatření spočívají v izolaci území a utracení všech ptáků. V případě kmenu H5N1 i při záchytu u volně žijícího ptactva. Také v případě ptačí chřipky je kraj připraven v součinnosti se Státní veterinární správou rychle zakročit,“ dodává Bělobrádek.