Jedno z nejvýznamnějších setkání svého druhu v celém regionu střední a východní Evropy opět přivítá špičky domácí politické scény, ministry, vzácné zahraniční hosty, desítky zástupců veřejné správy z okolních zemí, informatiky krajských či městských úřadů, nezávislé odborníky i vysoké manažery dodavatelských firem.

Přehlídka osobností

Letošnímu ročníku poskytuje záštitu celá řada osobností tuzemského politického života – premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, místopředseda PS Parlamentu ČR Jan Bartošek, Asociace krajů ČR v čele s předsedkyní Janou Vildumetzovou a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Přímo na konferenci nebude chybět premiér ČR Bohuslav Sobotka – vzhledem k plánované cestě do zahraničí se nezúčastní tradiční diskusní „kavárny", ale vystoupí již v pondělním ranním bloku Ministerstva vnitra v Malém sále. Na slavnostním zahájení se pak představí několik jeho vládních kolegů – počítá se s vicepremiéry Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem, ministrem vnitra Milanem Chovancem či ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Na pódiu nebudou chybět ani poslanci obou komor Parlamentu, šéfové státních organizací, představitelé asociací a svazů nebo zástupci největších dodavatelských firem.

Co neminout v programu

V úvodních blocích programu konference ISSS je každoročně velký zájem o tradiční souhrnnou zprávu vedení Ministerstva vnitra o aktuálním stavu e-governmentu. Důležitou částí pondělního programu bude také odborný blok věnovaný elektronizaci zdravotnictví, na němž se jako obvykle výrazně podílí i Kraj Vysočina, který slouží v mnoha případech jako „zkušební laboratoř" tuzemského e-governmentu a který je tradičně spolupořadatelem mezinárodní části konference.

Programové schéma konference nebude postrádat celou řadu dalších témat, jako třeba koncept tzv. „chytrých měst a obcí", novodobý fenomén označovaný jako „internet věcí", implementaci nejrůznějších mobilních řešení do oblasti veřejné správy, kybernetickou bezpečnost, ochranu osobních údajů, využívání geoinformačních systémů a mnoho dalšího. Neveřejnou částí programu konference je tradičně řada různých setkání a jednání, která těží z mimořádné koncentrace politiků, odborníků a zástupců veřejné správy na jednom místě. Každoročně se tak odehrává jednání komisí Svazu měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR s poslanci, setkání Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů a různá další jednání včetně semináře připraveného společně s Asociací manažerů informačních technologií (CACIO), který se uskutečnil již v neděli odpoledne.

Oba hlavní pracovní dny konference ISSS 2017 budou v každém případě pro všechny, kdo to s informatizací veřejné správy myslí vážně, poměrně nabité. Nezbývá než doufat, že tato akce opět bude pro politiky a vedení ministerstev i státních organizací výrazným impulzem k zesílení snahy o dotažení konceptu tuzemského e-governmentu do skutečně funkční a efektivní podoby.