K zemi jde 39 stromů, 80 čeká odborný pěstební zásah. Takový plán mělo povodí s alejí podél Orlice na podzim 2015 a jaro 2016. Tedy na dobu vegetačního klidu, kdy se dle zákona smí prořezávat. Nyní se termín zásahu bude muset posunout – reálným termínem by podle podniku mohly být jarní měsíce.

„Magistrát města vydal závazné stanovisko s tím, že souhlasí se zásahem za určitých podmínek. Krajský úřad shledal, že toto stanovisko bylo vydáno v rozporu s právními předpisy a bylo proto zrušeno a vráceno magistrátu k novému projednání," potvrdila informaci mluvčí Povodí Labe Jana Burianová.

Odbor životního prostředí hradecké radnice už nové stanovisko vydal, nyní probíhá správní řízení. „Záležitost je opravdu velmi složitá a bohužel zákonná úprava není jednoznačná a jednoduchá, protože se týká více zákonů a zájmů najednou," připustila mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková s tím, že v průběhu řízení je ze zákona zakázáno zveřejňovat další informace.

Na povolení čeká podle Burianové podnik už více než půl roku. „Zda to bude na škodu pro celkový vývoj břehových porostů Orlice, ukáže čas," říká.

O letité dřeviny u Orlického mostu se v Hradci vedou spory už od roku 2013. Tehdy povodí navrhlo vykácet téměř tři sta jedinců. Odpůrci zásahu ovšem sepsali petici, která nasbírala více než 11 tisíc podpisů. Proti se postavila také iniciativa Nechceme holé břehy, která uspořádala několik protestních akcí. Povodí nakonec zásah přehodnotilo a navrhlo kácení po etapách. Celkově by se dřevorubci měli pustit do 156 stromů.