Jiří Štěpán (ČSSD) má cyklistiku rád: "Kolo je super, dřív jsem si je ovšem užíval více než dnes. Právě oblast Podorlicka a Orlických hor se k projížďkám přímo nabízí. Teď nastal boom elektrokol, díky nimž jsou krásy našeho kraje pro lidi přístupnější, ale při jízdě na nich by se mělo více dbát na bezpečnost, což někdy bývá problém. V zimě velmi rád jezdím na běžkách, bohužel si je v posledních pár letech příliš neužívám. Z kolektivních sportů mám nejraději basketbal, bohužel se k němu dostanu jen zřídka.

Aleš Cabicar (TOP 09) chtěl v mládí hrát závodně tenis a uvažoval o studiu na fakultě tělesné výchovy a sportu. "Do mých plánů však zasáhlo zranění, takže na vrcholový tenis jsem musel zapomenout a místo sportu jsem vystudoval vysokou školu ekonomickou. Dnes mám rád kolo, horskou turistiku a lyžování, motorku, potápění a někdy si zahraju i tenis."

Kandidáti na hejtmana v Královéhradeckém kraji na návštěvě zámku v Kostelci nad Orlicí
OBRAZEM: Debata na zámku. Kandidáty na hejtmana přivítal Kinský

Jaromír Dědeček (Hnutí ANO) přiznal, že si pro provozování cyklistiky pořídil elektrokolo: "Letos jsem na něm zatím najel 3900 kilometrů a dokonce roku bych to rád dotáhl až na pět tisíc. V zimě rád chodím na sjezdovky, ale protože mě přestaly bavit nekonečné fronty u vleků ve Špindlu, pořídil jsem si na jaře skialpové vybavení a už se těším, jak je letos v zimě konečně vyzkouším."

Martin Červíček (ODS) dorazil na setkání kandidátů na hejtmana jako první a netajil se tím, že na kole jezdí rád: "Je to skvělý způsob, jak si pročistit hlavu. Sport jako takový je velmi potřebný, aby se člověk odreagoval od práce nebo od starostí. Pro mě je úplně nejlepší běh. Neběhám ale tak často, jak bych chtěl, protože mám opravdu málo času". Býval také zapálený motorkář, ale na to už prý mezeru ve svém časovém rozvrhu hledá marně.

Kandidáti na hejtmana
OBRAZEM: Kandidáti na hejtmana vyrazili s redaktory Deníku na cestu podél Orlice

Pavel Bulíček (Piráti) je ve svých dvaatřiceti letech mezi kandidáty nejmladší a na naší vyjížďce bylo vidět, že mu jízda na kole dělá radost. „Sportu se ale nemohu věnovat tak intenzivně, jak bych chtěl. Jsem v zastupitelstvu města, pracuji jako předseda kontrolního výboru a na kraji působím ve výboru pro sport, tělovýchovu a volnočasové aktivity,“ vyjmenoval a trochu posmutněle přiznal, že mu působení v politice komplikuje nejen sportovní vyžití, ale i osobní život.

Martin Machů (KDU-ČSL) byl na vyjížďce s kandidáty na hejtmana Královéhradeckého kraje jako náhradník za Pavla Bělobrádka, který nemohl přijet. Na rozdíl od ostatních sportovně oblečených účastníků Martin Machů usedl na kolo ležérně v džínách, jako by nám chtěl nenápadně naznačit, že pro něj tato vyjížďka žádný velký sportovní výkon neznamená. Pokud má volný čas, patří mezi jeho záliby cestování a turistika.

Poslanci na cyklo diskusi Deníku v roce 2017
Deník rozjíždí seriál předvolebních debat s kandidáty na hejtmana v Potštejně