Minimálně jeden rok se bude muset obejít hradecká katedrála sv. Ducha bez svých novogotických ozdob, takzvaných fiál. Ty na konci října poničil orkán, který se prohnal nad celým územím České republiky. Část architektonického prvku, který se na katedrálu dostal v době regotizace, tedy ve druhé polovině 19. století, vichr shodil z takřka třicetimetrové výšky.

Za pět minut dvanáct

„Chválabohu se nikomu nic při jejím pádu nestalo,“ děkoval na konci října nad roztříštěnou ozdobou z božanovského pískovce děkan František Hladký, který si na pomoc s obnovou památky přizval akademického sochaře a restaurátora Ondřeje Špáse z Dobřenic. Ten po ohledání dalších tří fiál rezolutně rozhodl: „Je za pět minut dvanáct. Minimálně dvě jsou v havarijním stavu a všechny tak musí dolů.“

Katedrála přišla o své gotické ozdoby.
Katedrála přišla o gotické ozdoby

Teď čekají novogotické prvky v depozitáři na odborné posouzení, a pokud to jejich stav bude vyžadovat, projdou následně i opravami. „Minimálně dvě fiály byly v havarijním stavu,“ uvedl restaurátor s tím, že teprve další průzkum ukáže, zda se budou muset vysekávat repliky celých prvků, nebo jen části. Jedno však je jisté, ozdoba jedné z fiál, takzvaný krab, který se při vichru zřítil, se již na katedrálu nevrátí.

„Zrestaurovat půjde, ale minimálně u něj se bude muset vytesat replika. Zrestaurovaný kus by pak mohl být vystaven buď v muzeu, nebo přímo v katedrále, ale o tom rozhodne vlastník,“ nechal se slyšet restaurátor, který při ohledání zbylých architektonických prvků zjistil, že jej v minulosti „poškodili“ i naši předci, kteří se je snažili zrestaurovat. Při obnově však použili nevhodný materiál. „Někdy na začátku minulého století nahradili božanovský pískovec, který má díky své zrnitosti dobré fyzikálně-mechanické vlastnosti - zejména pevnost, pískovcem hořickým, který se na takové ornamentální prvky vůbec nehodí. Velmi rychle totiž degraduje,“ dodal restaurátor.

Co je fiála a krab
Fiála - architektonický prvek uplatňující se v gotické architektuře. Jedná se o štíhlý jehlan posázený kraby a ukončený křížovou kytkou, umístěný zpravidla na vrcholech pilířů opěrného systému gotické katedrály.

Krab (někdy též žabka) - malý dekorativní plastický kamenický prvek. Má obvykle tvar stylizovaného zprohýbaného svinutého listu či poupěte, který jako by se popínal po hraně opěry nebo fiály.
(Zdroj: Wikipedia)

Rozbitý architektonický prvek v kolečku uvnitř hradeckého děkanství.
Vichr odfoukl kus historie z hradecké katedrály sv. Ducha