Rodiště Františka Škroupa bylo v říjnu jedinou obcí na Hradecku, kde se nekonaly komunální volby. Důvod? Místní lidé volbu starosty a nového zastupitelstva bojkotovali. Osice daly tehdy dohromady pouze tři kandidáty. Obec, která má téměř pět set obyvatel, jich však ze zákona potřebovala alespoň sedm.

V historii vesničky se nikdy nic podobného nestalo. Při posledních „komunálkách" se tu bez problémů přihlásilo 16 kandidátů. Stejný počet se hlásí i nyní – do dodatečných voleb, které byly vyhlášeny na 31. ledna.

„Volby v Osicích, tedy v obci, která spadá do svěřeného správního území magistrátu se v řádném říjnovém termínu nenašel potřebný počet kandidátů. 26. listopadu do čtvrté hodiny odpolední vypršel termín pro podání kandidátních listin," přibližuje mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Město na konci minulého týdne všechny došlé kandidátky zaregistrovalo, neodmítlo žádnou.

„Do říjnových voleb se lidé nehlásili, teď jich je dost. Nevím, proč to tak je, nemám na to odpověď," tvrdí bývalý starosta Osic Stanislav Bydžovský, jehož funkce skončila s 11. říjnem.

Dvě sdružení, jeden nezávislý kandidát

V lednu bude Bydžovský usilovat o křeslo starosty znovu a to jako předseda Sdružení pro rozvoj obcí Osic, Poliz a Trávniku. Kromě tohoto sdružení sedmi nezávislých kandidátů, se do voleb přihlásilo osmičlenné Sdružení nezávislých kandidátů pro Osice, Trávnik a Polizy a také nezávislý kandidát Miloslav Kubín. „Záleží na lidech, koho si zvolí. Opravdu si netroufám odhadovat, jak to dopadne," uzavírá bývalý starosta obce, který stál v jejím čele od roku 1998.

Anarchie v Osicích nehrozí. Obec řídí správce z ministerstva

Anarchie, chaos a bezvládí? Osice jsou sice od 11. října do konce ledna bez starosty, nic takového tu ale nehrozí. Obec má totiž zatím svého správce – Jana Šťastného, pracovníka ministerstva vnitra, který stojí v čele úřadu, a zastupuje Osice navenek. „Ano, obci vede správce z ministerstva, takže běžný chod je zajištěný. Nedá se pouze nic koupit, prodat a podobně. Věděli jsme to dopředu, už od srpna, takže jsme se podle toho zařídili. Všechny smlouvy jsme podepsali předem, abychom pak nemuseli řešit nějaký problém," upřesňuje bývalý starosta obce Stanislav Bydžovský.