Dva z našich nejznámějších televizních kuchařů, hlavní hrdinové pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina a Filip Sajler, se vydali na velkou jízdu po českých a moravských základních školách. Ve čtvrtek dopoledne i s nádobím, bednami prvotřídních surovin a dobrou muzikou přijeli do základní školy v Hradci Králové – Kuklenách, aby dětem poodkryli kouzlo dobrého a zdravého jídla.

Klukům a holkám, zvyklým na klasickou školní jídelnu a automat plný čokolád a sušenek ve vstupní hale, nabídli vskutku parádní menu.

„Kdo by odolal vynikající číně,“ oslovil hned na úvod stohlavé dětské obecenstvo v tělocvičně Ondřej Slanina a rozpálil ve své improvizované kuchyni velký wok. „Kuřecí prsíčka, česnek, jemně nakrájená čerstvá zeleninka, kešu oříšky,“ ladil atmosféru druhý „kluk v akci“ Filip Sajler. Vůně, která se během několika minut zvedla z čínské pánve, byla nepopsatelná…

„Děti v jídle příliš neexperimentují a jejich chutě bohužel neodpovídají tomu, co by měly svému tělu dopřát,“ konstatoval Ondřej Slanina, jehož kuchařské umění znají návštěvníci několika pražských restaurací a jednoho horského hotelu v Peci pod Sněžkou. „Školní jídelny mnoho labužníků zatím nevychovaly a v rodinách se často vaří z polotovarů, protože není čas. Chceme tady dětem nabídnout nové chutě, ukázat jim kouzlo prvotřídních surovin a vaření pro radost. Jídlo je součástí národní kultury a není na škodu se kultivovat už od dětství.“

Ondřej s Filipem v kuklenské škole kultivovali opravdu nádherně. „Na řadu přichází svačinka – knackebrot s uzeným lososem a řapíkatým celerem,“ zahřmělo tělocvičnou a vyjevené děti překvapeně zkoumaly na svých o〜chutnávkových talířcích růžové plátky uzeného lososa. Na rozdíl od lehké číny to byla pro většinu z nich velká neznámá. „Fuj,“ konstatoval po chvíli jeden z místních třeťáků a vzal si jenom tmavý křupavý skandinavský chlebíček. „Nevíš, co je dobrý,“ pokrčil rameny Filip Sajler. „Já bych ho mohl na kila, ale chápu, že k některým věcem se člověk musí projíst pomalu.“

S nadšenou pomocí dětí Ondřej s Filipem dotáhli několikachodový čtvrteční oběd do zdárného konce. „Áááách“, vítaly děti lehké voňavé italské špagety aglio ollio, smažený ananas s kokosem, smoothies z mraženého ovoce a sendvič se sardinkovým salátem. Naopak – s temným mručením a nedůvěrou nahlížely do talířků s čínskými rolkami nem, marockým mrkvovým salátem a pomerančovým salátem s řapíkatým celerem.

„Každému nemusí chutnat všechno, i když je to voňavé, zdravé a většina lidí to považuje za lahůdku,“ brali kluci – kuchaři některé grimasy na dětských tvářích sportovně. „Pro nás je důležité, že jsme třeba někde zažehli jiskřičku a naučíme aspoň pár dětí přemýšlet nad tím, co jedí a třeba je i přitáhneme k vaření. Tady mohli vidět, že je to zábava a skvělý relax s nádherným výsledkem,“ shodli se při balení.

Velká jízda mistrů kuchařů po základních školách je součástí celostátního projektu Žij zdravě, který chce přispět ke změně stravovacích návyků a životního stylu obyvatel České republiky. Podle posledních statistik má problémy s váhou kolem šedesáti procent lidí, včetně malých dětí. (fri)


KLUCI VAŘÍ JEDNODUCHÁ A ZDRAVÁ JÍDLA, ZKUSTE TO S NIMI!


KUŘECÍ WOK S KEŠU OŘECHY

SUROVINY
250 g kuřecích prsou
1 polévková lžíce oleje
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
půlka cibule
1 mrkev
polovina čerstvé červené papriky
hrst růžiček brokolice
hrst pokrájeného čínského zelí
1 polévková lžíce sojové lehké omáčky
hrst koriandru
hrst kešu oříšků

POSTUP
 Kešú nasucho opraž a dej stranou.
 Česnek nakrájej na plátky, chilli na jemné kostičky, kuřecí prsa na kostičky cca 1,5 cm.
 Nakrájej zeleninu na nudličky.
 Na oleji společně orestuj česnek a chilli, přidej kuřecí kostičky, zarestuj, přihoď na nakrájenou zeleninu – papriku, mrkev, cibuli, pak na růžičky rozdělenou brokolici a nakonec na nudličky nakrájené čínské zelí.
 Přisyp sekaný koriandr, zastříkni sojovou omáčkou a zarestuj.
 Hotový pokrm na talíři posypej kešu oříšky, podávej nejlépe s rýží.


TĚSTOVINY AGLIO OLLIO
SUROVINY
¼ kg špaget
1,5 l vody na vaření
5 stroužků česneku
půl svazku kadeřavé petrželky
1 feferonka
2 lžíce extra virgin olivového oleje
sůl
3 lžíce parmazánu nebo strouhaného tvrdého sýra

POSTUP
 Do hrnce s vroucí vodou nasyp sůl a nalij několik kapek oleje a vhoď těstoviny.
 Vař ideálně dle návodu tak, aby špagety byly al dente nebo-li na skus.
 Česnek nožem rozdrť a nasekej, feferonku nasekej nadrobno a vše společně krátce orestuj ve velké pánvi na oleji.
 Přidej vařené špagety, prohoď na pánvi, osol a přidej sekanou kudrnku.
 Na úplný závěr přidej hobliny parmazánu, které sis připravil(a) škrabkou na brambory (nebo můžeš použít strouhaný sýr parmezánového typu).


NEM ROLKA
(4 porce)
SUROVINY
100 g skleněných
8 plátků jarního těsta (koupíš hotové)
půlka cibule
100 g mrkve
30 g řapíkatého celeru
100 g pórku
100 g čínského zelí
100 g hub shitake a hlívy ústřičné (hlívu můžeš vynechat)
10 ml lehké sojové omáčky
8 ml ústřicové omáčky (můžeš vynechat)
6 ml rybí omáčky (můžeš vynechat)
50 g mouky
olej

POSTUP
 Rýžové nudle namoč do vlažné vody a z mrazáku vyndej papírové těsto.
 Zeleninu nakrájej na tenké proužky, houby na větší.
 Nudle sceď a dej stranou.
 Nadrobno nakrájej zeleninu: cibuli, mrkev, řapíkatý celer, pórek, čínské zelí a houby.
 Vše důkladně orestuj, zastříkni omáčkami a promíchej. Zeleninu pak přendej na cedník (zbavíš se přebytečného tuku).
 Zeleninu smíchej s nudlemi.
 Rozmíchej mouku s vodou a potři kraje plátků jarního těsta.
 Těsto si nasměruj jedním cípem k sobě, do středu dej hromádku zeleniny s nudlemi a nejbližší cíp přes zeleninu přehrň. Pak přelož postranní cípy a zaroluj. Vypadá to na první pohled složitě, ale po druhé nebo třetí získáš cvik.
 Zabalené rolky smaž ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Hotové rolky nech okapat na papírovém ubrousku.
 Nem rolky doporučujeme doplnit o sweet chilli omáčku.


KNACKEBROT S UZENÝM LOSOSEM A ŘAPÍKATÝM CELEREM
(4 porce)
SUROVINY
4 ks většího Knackebrotu nebo tmavého chleba
200 g uzeného lososa
200 g Lučiny
bylinky
200 g očištěného řapíkatého celeru
pepř
římský saláty

POSTUP
 Knackebrot nalámej na kousky, potři Lučinou vymíchanou s bylinkami.
 Plátky uzeného lososa a salát poklaď na knackebrot.
 Přidej hranolky z řapíkatého celeru a podávej.


SENDVIČ SE SARDINKOVÝM SALÁTEM
SUROVINY
4 ks velkých plátků toastového chleba
1 malá plechovka sardinek v oleji
2 jarní cibulky
1 polévková lžíce lehké majonézy
1 rajče
několik listů hlávkového salátu (třeba typu rosso nebo biondo)
1 malá sklenička nakládaných cibulek

POSTUP
 Jarní cibulky nasekej na kolečka, nakládané cibulky nadrobno a sardinky rozmačkej vidličkou.
 Vše smíchej s majonézou.
 Toasty opeč a na polovinu toastů navrstvi listové saláty, plátky rajčete a sardinkovou pastu.
 Přiklop druhou polovinu toustů a ve dvou rozích spíchni špejlí. Šikmo prokroj a můžeš servírovat.


POMERANČOVÝ SALÁT S ŘAPÍKATÝM CELEREM
SUROVINY
2–3 větší sladké pomeranče
půl menšího svazku řapíkatého celeru
půl skleničky zelených nakládaných oliv (jestli olivy nemusíš, tak je z receptu vynech)
mletý pepř, sůl
čerstvá máta (nakrájená nadrobno)
olivový olej extra virgin (kvalitní - extra panenský)

POSTUP
 Pomeranče oloupej (včetně bílé slupky), rozděl na dílky a ty nakrájej na menší kousky.
 Celer rozděl na řapíky, oloupej a nakrájej na jemné nudličky.
 Obě ingredience promíchej, přidej olivy.
 Pak stačí: osolit, opepřit, ochutit čerstvou mátou a přelít olivovým olejem.
 Vše znovu promíchej a před podáváním dobře vychlaď v chladničce.


MAROCKÝ MRKVOVÝ SALÁT
(4 porce)
SUROVINY
400 g mrkve
1/2 hlávky římského salátu
2 pomeranče
100 g datlí
8 lžic loupaných krájených mandlí
dresink
100 ml olivového oleje
šťáva z citronu
šťáva z vykrájených pomerančů
4 lžíce třtinového cukru
špetka soli

POSTUP
 Mandle nasucho opraž.
 Pomeranč okrájej a rozkrájej na filety, zbytek nech stranou na vymačkání šťávy do dresinku.
 Mrkev očisti a nakrájej našikmo na tenké plátky.
 Salát omyj, nech okapat a nakrájej.
 Z oleje, citronové a pomerančové šťávy a cukru vymíchej dresink.
 Do dresinku nasyp sekané datle bez pecek a nech trochu nasáknout.
 Poté lehce smíchej s mrkví a salátem.
 Na talíři posyp mandlemi.


SMAŽENÝ ANANAS S KOKOSEM
SUROVINY
1 čerstvý ananas
2 polévková lžíce másla
2 polévková lžíce hnědého cukru
šťáva z jedné poloviny limetky
hrst hoblinek sušeného kokosu (pokud nemáš, tak použij strouhaný)

POSTUP
 Nejdřív si opraž hoblinky kokosu nasucho na pánvi dozlatova (dej pozor, jde to docela rychle).
 Teď operace s ananasem: nejdříve uřízni spodní a horní část s listy, ananas postav a ořež kůru jednotlivými řezy odshora dolů (postupuj pečlivě, aby na ananasu nezůstaly zbytky). Pak ananas svisle rozřízni na čtvrtiny a z každé odřízni tvrdý střed.
 Ve woku (nebo silnostěnné pánvi) rozpusť máslo a orestuj výseče ananasu, přidej hnědý cukr a limetkovou šťávu.
 Vše společně krátce podus (asi tak 3 minuty).
 Tuhle slavnostní dobrotu podávej posypanou praženými kokosovými hoblinami.


FRUIT SMOOTHIES
(5 – 6 porcí)
SUROVINY
500 g mraženého nebo čerstvého ovoce dle chuti nebo doporučujeme lesní směs
1 l pomerančového džusu (nebo použij fresh – čerstvě vymačkaný)
lístky máty
POSTUP
 Jednoduchý – vše společně rozmixuj a podávej s kostkou ledu.


BANÁNOVÝ KOKTEJL S KOUSKY ČOKOLÁDY
SUROVINY
2 banány
1 polévková lžíce vanilkového cukru
½ l plnotučného čerstvého mléka
čtvrt tabulky hořké čokolády (nebo mléčné)

POSTUP
 Banány oloupej a zbav je nitek. Pak je nakrájej na kousky (nech si asi 4 kolečka na později)
 Hoď banány do mixéru společně s vanilkovým cukrem a mlékem.
 Důkladně rozmixuj tak, aby se mléko našlehalo.
 Hotový koktejl nalij do sklenic, ozdob banánem a vmíchej čokoládu naškrábanou škrabkou na brambory.