Dva z našich nejznámějších televizních kuchařů, hlavní hrdinové pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina a Filip Sajler, se vydali na velkou jízdu po českých a moravských základních školách. Ve čtvrtek dopoledne i s nádobím, bednami prvotřídních surovin a dobrou muzikou přijeli do základní školy v Hradci Králové – Kuklenách, aby dětem poodkryli kouzlo dobrého a zdravého jídla.
Klukům a holkám, zvyklým na klasickou školní jídelnu a automat plný čokolád a sušenek ve vstupní hale, nabídli vskutku parádní menu.
„Kdo by odolal vynikající číně,“ oslovil hned na úvod stohlavé dětské obecenstvo v tělocvičně Ondřej Slanina a rozpálil ve své improvizované kuchyni velký wok. „Kuřecí prsíčka, česnek, jemně nakrájená čerstvá zeleninka, kešu oříšky,“ ladil atmosféru druhý „kluk v akci“ Filip Sajler. Vůně, která se během několika minut zvedla z čínské pánve, byla nepopsatelná…
„Děti v jídle příliš neexperimentují a jejich chutě bohužel neodpovídají tomu, co by měly svému tělu dopřát,“ konstatoval Ondřej Slanina, jehož kuchařské umění znají návštěvníci několika pražských restaurací a jednoho horského hotelu v Peci pod Sněžkou. „Školní jídelny mnoho labužníků zatím nevychovaly a v rodinách se často vaří z polotovarů, protože není čas. Chceme tady dětem nabídnout nové chutě, ukázat jim kouzlo prvotřídních surovin a vaření pro radost. Jídlo je součástí národní kultury a není na škodu se kultivovat už od dětství.“
Ondřej s Filipem v kuklenské škole kultivovali opravdu nádherně. „Na řadu přichází svačinka – knackebrot s uzeným lososem a řapíkatým celerem,“ zahřmělo tělocvičnou a vyjevené děti překvapeně zkoumaly na svých o〜chutnávkových talířcích růžové plátky uzeného lososa. Na rozdíl od lehké číny to byla pro většinu z nich velká neznámá. „Fuj,“ konstatoval po chvíli jeden z místních třeťáků a vzal si jenom tmavý křupavý skandinavský chlebíček. „Nevíš, co je dobrý,“ pokrčil rameny Filip Sajler. „Já bych ho mohl na kila, ale chápu, že k některým věcem se člověk musí projíst pomalu.“
S nadšenou pomocí dětí Ondřej s Filipem dotáhli několikachodový čtvrteční oběd do zdárného konce. „Áááách“, vítaly děti lehké voňavé italské špagety aglio ollio, smažený ananas s kokosem, smoothies z mraženého ovoce a sendvič se sardinkovým salátem. Naopak – s temným mručením a nedůvěrou nahlížely do talířků s čínskými rolkami nem, marockým mrkvovým salátem a pomerančovým salátem s řapíkatým celerem.
„Každému nemusí chutnat všechno, i když je to voňavé, zdravé a většina lidí to považuje za lahůdku,“ brali kluci – kuchaři některé grimasy na dětských tvářích sportovně. „Pro nás je důležité, že jsme třeba někde zažehli jiskřičku a naučíme aspoň pár dětí přemýšlet nad tím, co jedí a třeba je i přitáhneme k vaření. Tady mohli vidět, že je to zábava a skvělý relax s nádherným výsledkem,“ shodli se při balení.
Velká jízda mistrů kuchařů po základních školách je součástí celostátního projektu Žij zdravě, který chce přispět ke změně stravovacích návyků a životního stylu obyvatel České republiky. Podle posledních statistik má problémy s váhou kolem šedesáti procent lidí, včetně malých dětí. (fri)
KLUCI VAŘÍ JEDNODUCHÁ A ZDRAVÁ JÍDLA, ZKUSTE TO S NIMI!
KUŘECÍ WOK S KEŠU OŘECHY
SUROVINY
250 g kuřecích prsou
1 polévková lžíce oleje
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
půlka cibule
1 mrkev
polovina čerstvé červené papriky
hrst růžiček brokolice
hrst pokrájeného čínského zelí
1 polévková lžíce sojové lehké omáčky
hrst koriandru
hrst kešu oříšků
POSTUP
Kešú nasucho opraž a dej stranou.
Česnek nakrájej na plátky, chilli na jemné kostičky, kuřecí prsa na kostičky cca 1,5 cm.
Nakrájej zeleninu na nudličky.
Na oleji společně orestuj česnek a chilli, přidej kuřecí kostičky, zarestuj, přihoď na nakrájenou zeleninu – papriku, mrkev, cibuli, pak na růžičky rozdělenou brokolici a nakonec na nudličky nakrájené čínské zelí.
Přisyp sekaný koriandr, zastříkni sojovou omáčkou a zarestuj.
Hotový pokrm na talíři posypej kešu oříšky, podávej nejlépe s rýží.
TĚSTOVINY AGLIO OLLIO
SUROVINY
¼ kg špaget
1,5 l vody na vaření
5 stroužků česneku
půl svazku kadeřavé petrželky
1 feferonka
2 lžíce extra virgin olivového oleje
sůl
3 lžíce parmazánu nebo strouhaného tvrdého sýra
POSTUP
Do hrnce s vroucí vodou nasyp sůl a nalij několik kapek oleje a vhoď těstoviny.
Vař ideálně dle návodu tak, aby špagety byly al dente nebo-li na skus.
Česnek nožem rozdrť a nasekej, feferonku nasekej nadrobno a vše společně krátce orestuj ve velké pánvi na oleji.
Přidej vařené špagety, prohoď na pánvi, osol a přidej sekanou kudrnku.
Na úplný závěr přidej hobliny parmazánu, které sis připravil(a) škrabkou na brambory (nebo můžeš použít strouhaný sýr parmezánového typu).
NEM ROLKA
(4 porce)
SUROVINY
100 g skleněných
8 plátků jarního těsta (koupíš hotové)
půlka cibule
100 g mrkve
30 g řapíkatého celeru
100 g pórku
100 g čínského zelí
100 g hub shitake a hlívy ústřičné (hlívu můžeš vynechat)
10 ml lehké sojové omáčky
8 ml ústřicové omáčky (můžeš vynechat)
6 ml rybí omáčky (můžeš vynechat)
50 g mouky
olej
POSTUP
Rýžové nudle namoč do vlažné vody a z mrazáku vyndej papírové těsto.
Zeleninu nakrájej na tenké proužky, houby na větší.
Nudle sceď a dej stranou.
Nadrobno nakrájej zeleninu: cibuli, mrkev, řapíkatý celer, pórek, čínské zelí a houby.
Vše důkladně orestuj, zastříkni omáčkami a promíchej. Zeleninu pak přendej na cedník (zbavíš se přebytečného tuku).
Zeleninu smíchej s nudlemi.
Rozmíchej mouku s vodou a potři kraje plátků jarního těsta.
Těsto si nasměruj jedním cípem k sobě, do středu dej hromádku zeleniny s nudlemi a nejbližší cíp přes zeleninu přehrň. Pak přelož postranní cípy a zaroluj. Vypadá to na první pohled složitě, ale po druhé nebo třetí získáš cvik.
Zabalené rolky smaž ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Hotové rolky nech okapat na papírovém ubrousku.
Nem rolky doporučujeme doplnit o sweet chilli omáčku.
KNACKEBROT S UZENÝM LOSOSEM A ŘAPÍKATÝM CELEREM
(4 porce)
SUROVINY
4 ks většího Knackebrotu nebo tmavého chleba
200 g uzeného lososa
200 g Lučiny
bylinky
200 g očištěného řapíkatého celeru
pepř
římský saláty
POSTUP
Knackebrot nalámej na kousky, potři Lučinou vymíchanou s bylinkami.
Plátky uzeného lososa a salát poklaď na knackebrot.
Přidej hranolky z řapíkatého celeru a podávej.
SENDVIČ SE SARDINKOVÝM SALÁTEM
SUROVINY
4 ks velkých plátků toastového chleba
1 malá plechovka sardinek v oleji
2 jarní cibulky
1 polévková lžíce lehké majonézy
1 rajče
několik listů hlávkového salátu (třeba typu rosso nebo biondo)
1 malá sklenička nakládaných cibulek
POSTUP
Jarní cibulky nasekej na kolečka, nakládané cibulky nadrobno a sardinky rozmačkej vidličkou.
Vše smíchej s majonézou.
Toasty opeč a na polovinu toastů navrstvi listové saláty, plátky rajčete a sardinkovou pastu.
Přiklop druhou polovinu toustů a ve dvou rozích spíchni špejlí. Šikmo prokroj a můžeš servírovat.
POMERANČOVÝ SALÁT S ŘAPÍKATÝM CELEREM
SUROVINY
2–3 větší sladké pomeranče
půl menšího svazku řapíkatého celeru
půl skleničky zelených nakládaných oliv (jestli olivy nemusíš, tak je z receptu vynech)
mletý pepř, sůl
čerstvá máta (nakrájená nadrobno)
olivový olej extra virgin (kvalitní - extra panenský)
POSTUP
Pomeranče oloupej (včetně bílé slupky), rozděl na dílky a ty nakrájej na menší kousky.
Celer rozděl na řapíky, oloupej a nakrájej na jemné nudličky.
Obě ingredience promíchej, přidej olivy.
Pak stačí: osolit, opepřit, ochutit čerstvou mátou a přelít olivovým olejem.
Vše znovu promíchej a před podáváním dobře vychlaď v chladničce.
MAROCKÝ MRKVOVÝ SALÁT
(4 porce)
SUROVINY
400 g mrkve
1/2 hlávky římského salátu
2 pomeranče
100 g datlí
8 lžic loupaných krájených mandlí
dresink
100 ml olivového oleje
šťáva z citronu
šťáva z vykrájených pomerančů
4 lžíce třtinového cukru
špetka soli
POSTUP
Mandle nasucho opraž.
Pomeranč okrájej a rozkrájej na filety, zbytek nech stranou na vymačkání šťávy do dresinku.
Mrkev očisti a nakrájej našikmo na tenké plátky.
Salát omyj, nech okapat a nakrájej.
Z oleje, citronové a pomerančové šťávy a cukru vymíchej dresink.
Do dresinku nasyp sekané datle bez pecek a nech trochu nasáknout.
Poté lehce smíchej s mrkví a salátem.
Na talíři posyp mandlemi.
SMAŽENÝ ANANAS S KOKOSEM
SUROVINY
1 čerstvý ananas
2 polévková lžíce másla
2 polévková lžíce hnědého cukru
šťáva z jedné poloviny limetky
hrst hoblinek sušeného kokosu (pokud nemáš, tak použij strouhaný)
POSTUP
Nejdřív si opraž hoblinky kokosu nasucho na pánvi dozlatova (dej pozor, jde to docela rychle).
Teď operace s ananasem: nejdříve uřízni spodní a horní část s listy, ananas postav a ořež kůru jednotlivými řezy odshora dolů (postupuj pečlivě, aby na ananasu nezůstaly zbytky). Pak ananas svisle rozřízni na čtvrtiny a z každé odřízni tvrdý střed.
Ve woku (nebo silnostěnné pánvi) rozpusť máslo a orestuj výseče ananasu, přidej hnědý cukr a limetkovou šťávu.
Vše společně krátce podus (asi tak 3 minuty).
Tuhle slavnostní dobrotu podávej posypanou praženými kokosovými hoblinami.
FRUIT SMOOTHIES
(5 – 6 porcí)
SUROVINY
500 g mraženého nebo čerstvého ovoce dle chuti nebo doporučujeme lesní směs
1 l pomerančového džusu (nebo použij fresh – čerstvě vymačkaný)
lístky máty
POSTUP
Jednoduchý – vše společně rozmixuj a podávej s kostkou ledu.
BANÁNOVÝ KOKTEJL S KOUSKY ČOKOLÁDY
SUROVINY
2 banány
1 polévková lžíce vanilkového cukru
½ l plnotučného čerstvého mléka
čtvrt tabulky hořké čokolády (nebo mléčné)
POSTUP
Banány oloupej a zbav je nitek. Pak je nakrájej na kousky (nech si asi 4 kolečka na později)
Hoď banány do mixéru společně s vanilkovým cukrem a mlékem.
Důkladně rozmixuj tak, aby se mléko našlehalo.
Hotový koktejl nalij do sklenic, ozdob banánem a vmíchej čokoládu naškrábanou škrabkou na brambory.