Nová budova vědecké knihovny byla v původním návrhu červenooranžové barvy a měla šest poschodí. V lokalitě U Přívozu ale oproti projektu stojí menší, pětipatrová stavba z šedivého betonu.

Budoucí Knihovnicko-informační centrum bylo zmenšeno na délku o pět metrů. Důvodem nebyl nedostatek prostoru, ale peněz. „Budovu jsme museli upravit. Na stavbu, která odpovídala stavebnímu programu z architektonické soutěže, nebyl dostatek financí,“ vysvětlil architekt Roman Brychta.

Knihovna dostala od ministerstva kultury 394 milionů korun. Navrhnutá stavba by si ale podle slov ředitelky Studijní a vědecké knihovny Hradec Králové Evy Svobodové vyžádala přibližně o 66 milionů víc.

„Ementál“, jak se nové vědecké knihovně říká, je menší také na výšku. Ihned po vyhlášení vítězného projektu ji totiž odborná komise doporučila snížit o jedno patro. „Kdyby byla vysoká tak, jako v návrhu, stínila by pohled na historické centrum,“ řekla nám Eva Svobodová.

Přes všechno zmenšování a změny, kterými nová budova knihovny prošla, by plocha jejího skladu měla být dvakrát větší než její nynější skladovací prostory. Instituce bude přesto nadále využívat skladu na Pouchově. „Tento depozitář bude sloužit jako rezerva. Po otevření nové budovy zde budou uloženy málo využívané dokumenty,“ uvedla ředitelka knihovny.

„Zlevněné“ knihovně chybí peníze

Tři sta devadesát čtyři milionů korun dostala Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové na výstavbu nových prostor. Ačkoli byla budova z finančních i estetických důvodů zmenšena a nebyla natřena barevnou lazurou, trápí ji stále finanční problémy.

V rozpočtu chybí zhruba 21 milionů korun. „Jde o finance na vybavení interiéru. Kraj i ministerstvo kultury nám je ale neposkytnou,“ řekla ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Eva Svobodová. Kde je instituce získá, odmítla sdělit. V září příštího roku už chtěli být knihovníci v nové budově. Plánovaný termín se tak ocitl v ohrožení.

Podle původního projektu, který vyhrál v architektonické soutěži, měla být knihovna z probarveného betonu. S touto náročnou technologií ale nemají čeští stavbaři dostatečné zkušenosti, proto „ementál“ odlili z šedého betonu. Poté měl být natřen červenooranžovou lazurou. Od ní se také upustilo a budova zůstane šedá. Podle architekta Romana Brychty nebylo nátěru potřeba, protože se stavbu podařilo kvalitně odlít.

O nové budově Studijní a vědecké knihovny můžete číst také:

(klikněte na titulek článku)

 

Knihovna zůstane šedivá. Navzdory projektu

Návrh knihovny? Zbytečný. Od začátku se staví jinak…