Ti se vydali ve středu před budovu pyšnící se titulem stavba roku a dali najevo svou nespokojenost se stávajícím vzhledem.

K rozhodnutí uspořádat shromáždění nás přivedly výsledky ankety, kterou jsme uskutečnili již na sklonku uplynulého roku. Z ní vyplynulo, že většina dotázaných nesouhlasí se současným vzhledem bibliotéky,“ vysvětlili důvod organizátoři akce nazvané Knihovna, aneb barvy mají den.

Na setkání přinesli studenti také model stavby, která má tvar písmene X a kvůli kulatým oknům se jí často přezdívá Ementál.

Ten poté všichni účastníci happeningu pomalovali a podepsali. „Dílo bylo předáno zástupkyni knihovny, která jej předala do rukou ředitelky. Chtěli bychom je vystavit někde v prostorách knihovny. Zatím ještě nevíme kde,“ uvedl Jaroslav Novotný, externí projektový koordinátor studijní a vědecké knihovny.

Organizátoři demonstrace se vybavili také několika návrhy, jak by mohla stavba vypadat. K těm se také studenti vyjadřovali.

„Plánované shromáždění bylo řádně nahlášené na magistrátu města a proběhlo naprosto pokojně,“ doplnil mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.