Archiv města nebo kasino. I tak mohla být využita budova na nároží Pospíšilovy třídy a třídy ČSA, ze které se před třemi a půl lety odstěhovala vědecká knihovna, a od té doby zela prázdnotou. Už 20. března by se její dveře znovu měly otevřít veřejnosti.

„Objekt je rozdělený do dvou částí. V pravé části budovy jsou podle dohody administrativní prostory. Otevření se tedy týká zejména hlavní lodi, do které byla za minulého režimu vetknuta železobetonová konstrukce rozdělující ji na patra,“ uvedl Martin Turek, ředitel společnosti Matana, která spravuje budovy ve vlastnictví židovské obce.

Interiér objektu však vyžadoval nemalé opravy. „Museli jsme do budovy investovat značnou částku. Rekonstruovali jsme sociální zařízení, opravili podlahy, položili koberce i linolea a instalovali nové osvětlení. V přízemí jsme museli upravit prostory tak, abychom sem mohli umístit bar a kuchyni pro výrobu studených jídel,“ vysvětlil František Groh ze společnosti Bohemian Express. Kavárna v přízemí bude určená i pro setkávání maminek s malými dětmi, které nemají v Hradci příliš mnoho prostor, kam by mohly se svými ratolestmi bez problémů zavítat. „Bude tu dětský koutek a nabízet budeme rodičům i možnost hlídání dětí,“ prozradil Groh.

Hradecká synagoga bude sloužit převážně rodinám s dětmi. V současné době finišují stěhovací práce. Tatínkové s většími ratolestmi si budou mít možnost pohrát v patře synagogy s modely autíček na dálkové ovládání. „Budeme vybírat poplatek, ale nečekáme, že by mělo být provozování herny ziskovou záležitostí. Víme, že podobné projekty nevydělávají nikde ve světě. Z peněz se budeme snažit dokupovat další autíčka,“ řekl František Groh. Z počátku bude zpřístupněno pouze jedno z pater. RC kavárna a herna budou v provozu každý den kromě neděle, v pátek a v sobotu bude otevírací doba prodloužena do večerních hodin.