„Hovořilo se o shodách či rozporech v programech jednotlivých stran, o tom, jak by mohla být složena rada města,“ prozradil Richard Nádvorník z TOP 09 s tím, že si přítomní politici do neděle projednají své mandáty.

“Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v neděli, každý si má rozmyslet svůj model, jak by si pozice ve vedení radnice představoval.

Jednání bez výsledku, pokračovat se bude v neděli

Přesto, že na jednání o koalici zbývá do úterního ustavujícího jednání hradeckých zastupitelů pouze několik dní, Orgoníková věří, že se strany dohodnou.

"Závěr je takový, že budeme hledat cesty, co nás spojují. V krajním případě by bylo možné zvolit pouze primátora a o náměstcích a radních dál jednat," uvedla Hana Orgoníková, jednička na kandidátce hradecké ČSSD. „Pokud bychom se vzdali místa primátora, chtěli bychom dva náměstky a dva radní. Pozici primátora nabízíme TOP 09,“ dodala.

Ve volbách vítězná ČSSD získala osm mandátů. Společně s ODS a TOP 09 a uskupeními Doma v Hradci a Změna pro Hradec by nová koalice měla podporu 23 zastupitelů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Původně vyjednávaná koalice v měla mít většinu 21 hlasů.

JITKA HODASOVÁ, ČTK