ODS, suverénní vítěz voleb v roce 2006, kdy získala většinu mandátů v zastupitelstvu a mohla tak městu pod Bílou věží vládnout sama, nepostavila jako lídra nynějšího primátora Otakara Divíška, ale náměstkyni primátora Pavlu Finfrlovou.

Kandidátka občanských demokratů ostatně dozná pravděpodobně více změn, měla by se na ní objevit řada nových tváří. Podle Finfrlové se chce ODS po volbách zaměřit na revizi smlouvy o parkování s Atolem, snížení daně z nemovitosti nebo změnu komunikační strategie radnice.

„Kauza Atolu bude mít pravděpodobně na volby negativní vliv, chceme však celý ten systém polidštit a návrhy občanů do něj zapracovat,“ připustila náměstkyně.

Stejně jako v Pardubicích, ani v Hradci neodchází primátor Divíšek ve zlém, v ODS zůstává.

Staronový primátor, nebo radši žena?

Další favorit letošních voleb, Volba pro město, uvažuje jako o lídrovi mimo jiné o bývalém primátorovi Martinu Dvořákovi. Čtyřiapadesátiletý Dvořák primátorskou funkci vykonával v letech 1990 až 1998. „Ano, je jedním z kandidátů na primátora,“ řekl předseda Volby pro město a náměstek primátora Josef Malíř.

Další ženou vedle Finfrlové, která by se teoreticky mohla stát primátorkou, je šéfka krajských sociálních demokratů Hana Orgoníková, již ČSSD nedávno nominovala na stranického lídra v komunálních volbách. Šance je to však opravdu jen malá, Hradec je ještě výraznější baštou ODS než pravicové Pardubice. Ve volbách v roce 2006 tu sociální demokraté získali jen 15 procent hlasů.

Svého lídra oznámilo také Sdružení nezávislých kandidátů a Strana zelených, jež kandiduje pod názvem Změna pro Hradec, vede ji Adam Záruba a staví se do role kritika práce současné radnice.

Nynější koaliční Hradecký demokratický klub chce na primátora navrhovat svého lídra, lékaře, radního a zastupitele Zdeňka Finka.

Ostatní politické strany dosud své kandidátky neoznámily.

Velkou neznámou jsou přitom dvě nové parlamentní strany, TOP 09 a Věci veřejné. Věci veřejné mají pouze svého „pracovního“ lídra a k tomu vždy dalších pět jmen, o kterých budou „véčkaři“ od 21. července hlasovat v internetovém referendu. V Hradci je tímto prozatím pracovním pracovním lídrem podnikatelka Ivana Bezdíčková.

Kandidátky zatím nemá hotové ani TOP 09. Favoritem na hradeckého kandidáta na primátora je však ředitel finančního úřadu v Jaroměři Milan Sommer. Velmi pravděpodobné je, že TOP 09 by si rozuměla v koalici s největšími favority – ODS.

Komunální volby.

Nové strany jsou velkou neznámou

V čele města nyní stojí koalice ODS s Volbou pro město a Hradeckým demokratickým klubem. V sedmatřiceti­členném zastupitelstvu má ODS 19 mandátů, Volba pro město a Hradecký demokratický klub po třech mandátech. Opoziční ČSSD pak sedm křesel a komunisté pět.

Otázkou však je, jak pozicemi dosavadních volebních favoritů zamíchají nové strany – VV či TOP 09.

O „kostlivcích ve skříni“ se dobře ví

Hradec Králové – Ať na podzim vyhraje Petr nebo Pavel, nedořešené letité problémy nebude možno odložit stranou. Královéhradečtí obyvatelé například stále čekají na vyřešení dopravní situace – dlouho plánovanou jižní spojku a „jakoukoliv“ změnu k lepšímu v křižovatce Mileta. Už by rádi chodili na nový fotbalový stadion a záleží jim na tom, jak bude vypadat a sloužit. Cyklisté čekají na lávku u Aldisu a u zimního stadionu. (red)

V minulých volbách drtivě vyhrála ODS

Hradec Králové – Komunální volby ve stotisícovém Hradci Králové vyhrála v komunálních volbách v roce 2006 ODS. Hlasovalo pro ni 42,95 % voličů a v zastupitelstvu získala většinu křesel. Hradec Králové tak potvrdil, že je jednou z nejvýraznějších celostátních bašt ODS.

Druhá ČSSD dostala 15,31 % hlasů. K volbám přišlo 41,11 % voličů, což je o 4,5 procentních bodů více než v roce 2002.

Hranici pěti procent hlasů, která zaručila místa v zastupitelstvu, překročily ještě KSČM, Volba pro město a Hradecký demokratický klub. KDU-ČSL na rozdíl od předcházejících voleb tuto hranici nepřekonala a v zastupitelstvu nezasedla. Neuspěla ani Strana zelených.

Proti volbám v roce 2002 si nejvíce polepšila ODS, která volební zisk zvýšila o 12 procentních bodů na rekordních téměř 43 %. Naopak největší propad zaznamenala Volba pro město, a to o deset procentních bodů na 8 %.

Vládnout v Hradci Králové byla s 19 mandáty schopna sama ODS, utvořila však pravicovou koalici s Volbou pro město a Hradeckým demokratickým klubem, která má v 37členném zastupitelstvu měla výraznou většinu 25 křesel. Sociální demokraté a komunisté mají dohromady 12 mandátů. Do roku 2006 na radnici vládla široká koalice všech stran kromě KSČM. (čtk, kim)