Lítý boj se očekává v Třebechovicích pod Orebem, kde vítěz posledních komunálních voleb, Občanská demokratická strana, odešel do opozice. „Kandidátku sestavujeme. Tipy na starostu máme, ale jména zatím nechceme zveřejňovat. Každopádně kandidáta na starostu mít budeme,“ tvrdí zastupitel za ODS Jindřich Drozd. V úspěch věří i starosta Jiří Němec (KDU–ČSL), který chce post prvního muže radnice po volbách obhájit. „Práci, kterou dělám, nepovažuji za dokončenou. Chtěl bych proto pokračovat,“ má jasno.

Také smiřický starosta Luboš Tuzar je rozhodnut . Chce se opět ucházet o post starosty. „Kandidovat budu za Volbu pro Smiřice a rád bych ve funkci zůstal. Je tady řada rozdělaných projektů, které bych rád dotáhl do konce,“ vysvětlil.

Zůstat ve funkci by chtěl i starosta Nechanic Jiří Pechar, který má za sebou první čtyři roky ve funkci. „Hodlám kandidovat a pravděpodobně budu lídrem kandidátky Volby pro budoucnost,“ uvedl.

Také v Novém Bydžově by na křesle starosty mohl zůstat sedět Pavel Louda (ODS). „Jsem lídrem naší kandidátky, ale počítám s tím, že to letos bude tvrdý boj. Budu kandidovat už po páté, takže to nejspíš bude celý svět proti Loudovi,“ říká s nadsázkou. Ve hře jsou podle Loudy tradičně i Občané za region Novobydžovska, ČSSD a nezávislí kandidáti.

Obhájit pozici prvního muže na radnici v Chlumci nad Cidlinou se pokusí i Miroslav Uchytil (KDU–ČSL). O post ale plánuje bojovat i Občanská demokratická strana.

MARTIN ČERNÝ, KLÁRA NĚMEČKOVÁ