Miroslav Vobořil – hudební skladatel filmové a scénické hudby, tyto koncerty nepořádal zdaleka poprvé.

Po kolikáté se mohli lidé benefičních koncertů zúčastnit a na co šly peníze v minulosti?
Tyto vánoční koncerty jsem pořádal již v minulosti, letošní byl v pořadí osmý. V předcházejících letech byly výtěžky odevzdány Klokánku. Na podporu Vanesky šel výtěžek  podruhé (poprvé v roce 2013).  Dobrovolné vstupné se stalo automaticky klíčem k jeho odevzdání právě nemocným dětem, kde bohužel peníze stále chybí.

Bylo snadné sehnat účinkující?
Sehnat účinkující bylo v podstatě velmi jednoduché. Hlavní hudební páteří koncertní formace jsou kolegové z kapely František Vích a Pavel Jenčovský a Lukáš Černý a Karel Křížek z dalších hudebních seskupení. Dále vystupovalo pět dívek: Kateřina a Denisa Vobořilovy, Eliška Sedláčková, Lucie Krylová a Adéla Chudobová, které tvoří sbor včetně sólového zpěvu. Jsme hudebním seskupením z Hořic, Ostroměře, Podhorního Újezdu, Kamenice a Dobré Vody u Hořic.

Bojuje statečně
Se vzácnou vadou kůže – nemocí motýlích křídel, se Vaneska už narodila. Na těle se jí neustále tvoří puchýřky a rány, a její kůže je natolik citlivá, že hrozí zranění. Stačí se třeba jen zpotit a na těle se objeví ošklivé puchýře. Holčička bojuje statečně, problémem jsou ale i velmi vysoké náklady na její léčbu. Rodina je tak vděčná za jakoukoliv pomoc.

Jak jednotlivé koncerty proběhly? Měli o ně lidé zájem?
Každý koncert byl osobitý a nezaměnitelný. Vždy nás velmi potěšila vysoká účast návštěvníků, nižší byla pouze v Borovnici. Ale i tam se vybralo přes 8 tisíc korun, což byl velký zázrak. Největším překvapením byl nekonečně dlouhý potlesk ve stoje v Sobčicích ve zcela zaplněném kostele. A to je  pro nás vystupující tou největší odměnou.

Vybralo se krásných 45O39 korun. Doufali jste v tolik?
Upřímně řečeno, s touto částkou jsme vůbec nepočítali. Počítali jsme maximálně s 30 tisíci. Po koncertech se každá vybraná částka z dobrovolného vstupného umístila z důvodu zachování transparentnosti na můj osobní profil facebooku, na který se každý dostane přes  webové stránky miroslav-voboril.cz. Částka bude předána začátkem ledna starostovi Chlumce a řádně zaprotokolována. Finance budou k dispozici pro nákup obvazového materiálu a dalších zdravotních prostředků pro Vanesku.

Proč jste se rozhodli pomoci právě Vanesce?
V roce 2013 jsem shlédl krátkou televizní reportáž, která byla o Vanesce a její nemoci motýlích křídel. Osobně mě tato reportáž velmi zasáhla a rozhodl jsem se, že další výtěžky z koncertů budou směrovat cíleněji  tedy na podporu malé nemocné Vanesky. V roce 2013 byly uskutečněny tři koncerty, kdy se vybralo 14500 korun. Letos bylo koncertů dvakrát tolik, vybralo se ale dokonce třikrát více peněz.