Ministr svým nedávným rozhodnutím vyšel vstříc České lékařské komoře, která záměr zbudovat kliniku jako součást nemocnice dlouhodobě kritizovala. Klinika měla být v areálu nemocnice postavena do poloviny roku 2019, aby rozšířila služby Česko-čínského centra tradiční čínské medicíny, které ve fakultní nemocnici funguje od léta roku 2015.

Samotná existence kliniky by ministerstvu ani lékařské komoře nevadila. Součástí nemocnice být ale nemůže. „Problém je v tom, že se nejedná o medicínu, ale o léčitelství. Proto nevidíme důvod, proč by kliniku měly podporovat stát a fakultní nemocnice,“ vysvětlil postoj České lékařské komory její mluvčí Michal Sojka.

Havárie osobního automobilu v Choustníkově Hradišti.
Vichřici odnesly stromy a auta

Ministerstvo proto plánuje předložit speciální zákon, jehož cílem bude oddělit léčitelství od tradiční medicíny a zajistit, aby byli léčitelé povinni vést dokumentaci stejně jako lékaři. „Zákon by se netýkal jen čínské medicíny, ale i jiných léčitelů. Jeho příprava začne ještě letos,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Mluvčí nemocnice Jakub Sochor zatím situaci odmítl komentovat: „Fakultní nemocnice v současnosti nemá oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví.“

Partnerem a sponzorem projektu je společnost CEFC, která je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Na stavbu kliniky přislíbila dar ve výši 270 milionů korun. České zastoupení CEFC řídí bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula je členem správní rady nadačního fondu, který finance na kliniku spravuje.

Ilustrační fotografie.
Další nebezpečný most. Tentokrát v horách

Mluvčí lékařské komory se domnívá, že za záměrem výstavby kliniky čínské medicíny stojí soukromé zájmy.

Výsledek dalšího rozvoje centra tradiční čínské medicíny má v horizontu tří měsíců předložit pracovní tým, který chce zřídit premiér Andrej Babiš. Firma CEFC vyčká na rozhodnutí premiéra. „Nepovažujeme za nejdůležitější, kde centrum bude, ale aby tradiční čínská medicína měla v České republice pozitivní rozvoj,“ uvedl mluvčí CEFC Pavel Bednář. Součástí pracovního týmu, chce být i primátor Hradce Zdeněk Fink. Premiérovi proto napsal: „S ohledem na úsilí vynaložené městem při přípravě projektu bych byl rád členem expertní skupiny.“ Podobný text poslal premiérovi i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.