Nejen láska. Především peníze procházejí žaludkem. Každý jeden obyvatel České republiky, Východočechy nevyjímaje, podle statistiky ročně nakoupí v obchodech i restauracích dohromady jídlo za padesát tisíc korun - v průměru za 140 korun denně. Jídlo nás stojí přibližně pětinu našich příjmů. A to je dost. Rakušané utratí za jídlo pouhých deset procent rozpočtu - nikoliv proto, že by v Rakousku bylo jídlo lacinější nebo Rakušané méně jedli: prostě mají mnohem vyšší průměrný příjem.

Akce

A právě peníze, kterými měsíčně disponujeme, mají zásadní vliv na naše nákupní zvyklosti. Fenoménem našich nákupů jsou - akce.

Na „akce“, se kterými trvale pracuje marketing všech obchodních řetězců i malých učenlivých prodejen, se zaměřují zákazníci v podstatě všech věkových i sociálních kategorií. „Koupit kafe za 120 nebo za 40 je pro mě zásadní, zbyde mi pak na jiné,“ říká osmatřicetiletá Lenka, matka dvouměsíčních dvojčat, která zároveň statistiku staví na hlavu. „Kdepak by moje děti projedly 140 korun denně. Jsou to kojenci, a doufám, že ještě dlouho budou.“ Lenka ví, že právě děti se po fázi mateřského mléka stávají nejnáročnějšími strávníky v rodině: náhradní dětská výživa je prostě drahá.

Na dietě

Statistice se podle svých slov smutně vymyká i František Bezrouk: bezmála osmdesátiletý důchodce, který se po smrti manželky potýká s jídlem a vším, co s ním souvisí, sám. „Pětinu peněz za jídlo? Kéž by,“ počítá. „Z dvanácti tisíc důchodu zaplatím přes čtyři tisíce za bydlení, něco musím mít v šuplíku pro strýčka Příhodu a pro vnoučata, a na jídlo mám tak dva a půl. Nestěžuju si, ale jsem nemocný a musím jíst pravidelně, žádné rohlíky. Tak chodím vždycky ve středu, když jsou akce. A někdy to přeženu, takže jídlo skončí v koši.“

Průměrný Čech ročně vyhodí do popelnice kolem 45 kilogramů jídla.

Zachraňme jídlo

Každý z nás ročně vyhodí zhruba 45 kilogramů jídla.
Nejčastěji vyhazují jídlo lidé, kteří žijí sami.
Nepodléhejte slevám tím, že zlevněného jídla koupíte zbytečně moc. Mohou to být doslova vyhozené peníze.
Prošlé datum doporučené spotřeby na obalu neznamená, že je jídlo zdravotně závadné. Klidně ho snězte, ale neotálejte.
„Ty nejlepší sýry jsou v oddělení prošlých potravin - jsou ve špičkové kondici,“ řekl před časem populární „televizní“ šéfkuchař.
Pokud nežijete na samotě uprostřed lesů - nedělejte si velké zásoby. Není důvod.