Celý komplex Ambrožova sboru v Lipkách je vynikající a také často publikovanou Gočárovou hradeckou stavbou z konce dvacátých let minulého století.

Soubor budov symetricky uzavírá trojúhelníkový pozemek a vytváří tak uzavřený městský vnitroblok, zakončený ostrým obloukem.

Ve své době šlo o prvotřídní návrh evropské úrovně a i dnes působí stavba velmi moderně a současně má celý komplex nezaměnitelnou atmosféru.

Už při vstupu hlavní branou do vnitřního nádvoří mezi farní budovy člověk pochopí, že toto je opravdu prostor s velkým duchovním nábojem.

Krásná je zejména kombinace bočních cihlových objektů tvořících spolu se stěnami kolumbária vnitřní uzavřený dvůr v kontrastu s čistou věží funkcionalistického kostela, který má na bocích zvláštní kruhová okna, takže celá budova vypadá zepředu tak trochu jako parník.

Historie kostela Svatého Ambrože
Stojí na pozemku ve tvaru trojúhelníku mezi ulicemi Nerudovou a V Lipkách.
Architekt Josef Gočár vytvořil projekt v roce 1925.
Základní kámen byl položen 
8. srpna 1926.
Realizaci řídil hradecký stavitel Josef Vyleťal v letech 1926 – 1929. Kolumbárium a nádvoří bylo dokončeno v roce 1930.
Interiér byl doplněn na podzim 1952 o třímanuálové varhany.

Výstavy, koncerty – ale i kolumbárium

Dnes se nám to zdá samozřejmé, ale na konci dvacátých let byl návrh kostela bez okrašlujících ornamentů a dekorací, pouze v čistém a geometrickém funcionálním pojetí, velkou novotou.

Vnitřní prostor kostela je čistý, neformální a díky sbíhajícím se bočním stěnám jakoby vybízí k meditaci. Pořádají se zde výtvarné výstavy, koncerty a další akce, takže možná návštěvníka často ani nenapadne, že jedním z hlavních účelů stavby je kolumbárium s urnami zemřelých.

Není snad lepšího dokladu propojení tak rozdílných funkcí v architektonicky hodnotném díle.  Je to krásný příklad neokázalého a citlivého začlenění církevní stavby do městské zástavby. Pro mne osobně je to vůbec nejhezčí Gočárova stavba v Hradci.