Velké zpoždění hrozí největší letošní městské investici, stavbě koupaliště za 400 milionů. Stačí, aby Úřad pro hospodářskou soutěž v Brně zrušil tendr na výběr dodavatele. „To by znamenalo roční skluz,“ řekl hradecký primátor Otakar Divíšek. Návrh v tomto duchu hodlá na úřad podat společnost BAK Trutnov, která v soutěži skončila druhá za firmou Geosan Group. Radnice námitky firmy BAK neuznala.

„Úřadu chceme předložit dvě varianty. Buď soutěž zruší, nebo vypustí z kritérií výběru firmy dobu výstavby. Osmadvacet týdnů, které slibuje Geosan, je naprostý nesmysl. Potvrdili to i znalci, které oslovilo město,“ uvedl generální ředitel společnosti BAK Trutnov Dušan Čížek.

Vedení radnice však tvrdí, že podle znaleckých posudků lze aquapark za půl roku vybudovat. „Odborníci se shodují, že termín je reálný,“ tvrdí primátor Otakar Divíšek. Stavba koupaliště měla podle původního zadání hradecké radnice začít v prosinci 2008. Geosan tak měl končit už letos v červnu. Výstavbu ale zdrželo výběrové řízení, které se protáhlo do jarních měsíců.

„Geosan zřejmě nepočítal se špatným počasím. Prakticky do dubna se totiž nedalo dělat vůbec nic. Jednou z podmínek byl navíc odchyt a přemístění chráněných živočichů před zahájením zemních prací. Ty ještěrky vylézají na jaře. Takže buď to chtěli dělat v době, kdy se to nesmí, nebo to neměli zahrnuté v nabídce a věděli víc než ostatní,“ tvrdí Čížek.

Odchyt zvířat provedlo město vloni v říjnu. „Bylo to před odevzdáním obálek. Žádná z firem neměla v nabídce odchyt zvířat v jarních měsících. Takže to nikomu nemohlo prodloužit termín výstavby a tím ho poškodit,“ řekl náměstek primátora Josef Malíř. (raš)