Problémy s podzemními vodami zamořenými chemikáliemi z bývalých sléváren společnosti Kovoplast musí nyní co nejrychleji vyřešit vedení radnice. Podle prvotního průzkumu je nebezpečnými odmašťovadly, která mohou u člověka způsobit i rakovinu, zasažena oblast o rozloze přibližně dvou až tří hektarů. Velikost území se mění v závislosti na výšce hladiny spodních vod. Odstranit následky potrvá podle odhadů minimálně dva až tři roky.

„Společnost Kovoplast tyto chemikálie používala na vymývání odlévacích forem. Firma však zanikla již před osmnácti lety a neexistuje žádný její právní nástupce. S problémem se tak musíme vypořádat sami,“ vysvětlil starosta města Pavel Louda. Podezření, které již radnice měla delší dobu, potvrdil základní průzkum, který si nechalo město vypracovat. „V podzemních vodách byla zjištěna velmi zvýšená přítomnost tetrachloretylenu a trichloretylenu. Zpočátku byly vytipovány tři lokality ve městě, odkud by kontaminace mohla pocházet. Nakonec se potvrdilo, že původcem je skutečně Kovoplast,“ dodal Louda.

Nebezpečná odmašťovadla měla firma recyklovat, avšak v 60. až 80. letech nikdo situaci nekontroloval. „Je to tak. Dříve bylo používání těchto chemikálií naprosto běžné a nějaká bezpečnostní opatření neexistovala. My nyní můžeme městu poskytnout odbornou pomoc, avšak zahájit řízení o případném uložení sankce není možné. Původce již neexistuje,“ vysvětlila ředitelka hradecké pobočky České inspekce životního prostředí Jana Samková.

Radnice ihned o problému informovalo obyvatele města. Ti by rozhodně neměli po celou dobu, než se podaří provést sanaci, vodu ze studní používat jako pitnou nebo s ní zalévat ovoce či zeleninu. „Doporučujeme kontaminovanou vodu v žádném případě nepít, nemýt se v ní, nesprchovat se v ní, nepracovat s ní v uzavřeném prostoru. Může se používat k praní, ale poté je nutné místnost vyvětrat. Může být používána také k zalévání květin, ale je potřeba dbát na to, aby se člověk nepohyboval ve vznikajícím aerosolu,“ upřesnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Město si už nechalo na základě prvotního průzkumu zpracovat kompletní analýzu, která by měla odhalit, jak je zamoření rozsáhlé, a navrhne také způsoby likvidace. „Chtěli bychom ji mít vypracovanou do konce letošního roku, abychom mohli požádat o peníze z Evropské unie. Už nyní nás základní průzkum přišel na 300 tisíc korun. Analýza bude ještě dražší. Počítáme tak s jedním a půl milionu korun,“ uvedl starosta Louda.

O vynaložené peníze však hodlá město požádat Královéhradecký kraj. Podle odhadů přijde likvidace či zmírnění kontaminace spodních vod na řádově desítky milionů korun. Právě ty chce město získat z evropských fondů.