Třetí ročník Nábřeží šlapadel je tady. Milovníci recese se mohou přijít podívat na nábřeží u muzea, kde podivná vozítka na lidský pohon v sobotu ve tři hodiny mezi sebou začnou závodit.

Česká republika bude mít zastoupení pěti vozů, jejich majitelé na nich pracují týdny předem.

Do Hradce Králové dovedl legrační vozítka Evžen Vyčichlo, kterému recesní závody pořádané v zemích západní a jižní Evropy uhranuly.  Závody vozítek s pedály vznikly ve Francii v roce 1981, kdy se jich utkalo pět a tamní obyvatelé si je tak oblíbili, že se tradice drží dodnes. Pídil se po internetových stránkách pořádajících společností. „Hned mě to chytlo. Nezáleží ani tak na tom, kdo vyhraje, ale aby se lidi dobře bavili. Ve Francii působí kolem 2000 klubů, které sdružují možná až 100 tisíc členů. Závody jsou v sezoně každý víkend, v sobotu i neděli, asi v pětadvaceti městech. Každý své vozítko musí publiku náležitě představit, hodnotí se i oblečení, v jednom autíčku se můžou vystřídat až čtyři lidé," přiblížil Evžen Vyčichlo. Sám si sestrojil vozítko v podobě královéhradeckého lva.

„Moje vozítko je z klasického kovu a jsme za vodníky, výroba mi trvala několik týdnů," říká jeho kolega Ladislav Vojtko. Představí i nové vozítko, které bude v bezdomoveckém duchu.

V Hradci Králové se pojede okruh směrem od muzea, přes most a po druhém mostu zase zpátky. Přijet by mělo 20 nadšenců z celé Evropy, loni jich do východočeské metropole přijelo 28.   (vá, hod)