Rybu můžete koupit každý pátek od čtrnácti do sedmnácti hodin.

„Máme jednotnou cenu, hradeckého kapra prodáváme za osmdesát korun za kilogram,” uvedl včera ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Jak dodal, jsou připraveni na předvánoční trh dodat pět až sedm tun hradeckého kapra. Nabízet kapry nebudou lesáci jen u hájenky Datlík.

Ve středu 14. prosince začnou hradeckého kapra nabízet také v hájence U Zeleného sloupku na Novém Hradci Králové a o den později ve dvoře bývalé radnice na Velkém náměstí.

Podle Zerzána se v hájence U Zeleného sloupku budou hradečtí kapři prodávat ve všední dny od deváté hodiny ranní, na Velkém náměstí pak ve všedních dnech od dvanácti do sedmnácti hodin.

„Hradecký kapr je výjimečný nejen svou kvalitou, ale především chuťovými vlastnostmi. Naše rybníky totiž mají přítok z lesa a z okolních polí se tak k nim nedostanou žádné chemické prostředky z umělých hnojiv. Navíc jsou rybníky na území městských lesů také odbahněné. Mají písčitá dna, proto zdejší ryby nemají klasickou bahenní příchuť jako ty jiné. Také krmné dávky jim připravujeme tak, aby krmivo nezůstávalo na dně. Hradečtí kapři jsou tedy bez sádla, což je jejich velká výhoda,” vysvětloval Milan Zerzán.

Ředitel hradeckých městských lesů věří, že hradecký kapr by mohl na trhu díky svým kvalitám uspět a nést si uznání a přímo značku podobně jako například třeboňský kapr.

Jak Zerzán dodal, městské lesy nechtějí zůstat také pouze u předvánočního prodeje kapra či jiných ryb.

V dalších letech chtějí svoji nabídku lidem z krajského města obohatit a prodávat hlavně kapra také v dalších měsících.

„Zatím je to pouze vize do budoucna. Ale tak do dvou let bychom rádi začali ryby a především hradeckého kapra prodávat také během celého roku. Nechtěl bych spekulovat, je to opravdu předčasné, ale je možné, že bychom zákazníkům nabídli prodej v pravidelných intervalech jednou v týdnu,” poznamenal Milan Zerzán.