O brigádu plavčíka není zájem, studenty odrazuje nízký plat i dlouhá pracovní doba. Nedostatek plavčíků by však provoz koupališť na Hradecku ohrozit neměl.

Některá koupaliště zájemce motivují proplacením kurzu, který je pro plavčíky povinný. Takovou taktiku zvolilo i hradecké Koupaliště Flošna, které plavčíky dlouho nemohlo najít. Plat navíc zvýšili na 120 korun za hodinu. „Situace ze začátku vypadala krizově, blíží se ale konec školního roku, takže se nám začalo ozývat víc lidí,“ uvedl vedoucí Koupaliště Flošna Jan Konvalinka. Plavčíci na červen jsou již zajištění a podařilo se téměř pokrýt i další měsíce.

I v Chlumci nad Cidlinou se letos poprvé rozhodli zájemce nalákat proplacením kurzu. Kurz jim ale zaplatí až po odpracování dvaceti směn. Přesto se městu plavčíky sehnat nepodařilo. Pomohla až externí firma. „Externí firmě se podařilo plavčíky pokrýt již téměř na celé léto. Teď už nám chybí asi jen ve dvou týdnech,“ prozradil místostarosta Chlumce nad Cidlinou Arnošt Vítek. Podle místostarosty Chlumce je problém v penězích. Studenty odrazují i dvanáctihodinové směny: „Studenti dávají přednost jiným brigádám, kde si vydělají víc peněz a mají kratší pracovní dobu. Na koupališti je nutné být celý den a plavčíci dostávají sto korun za hodinu,“ prozradil. Denně musejí sloužit alespoň dva plavčíci, otevírací doba je od 9 do 19 hodin s tím, že před otevřením plavčíci ještě musejí vyčistit bazén. Koupaliště v Chlumci se otevře v sobotu 9. června.

Nové sportoviště ocení hlavně tenisté, badmintonisté a plážoví volejbalisté. Investor vybuduje i cyklostezku a lávku pro veřejnost.
Areál SportPark Hit u Hvězdy nabídne sport i relax. Už v září

Ředitel třebechovických technických služeb Pavel Ulrich souhlasí, že za nízký zájem o brigádu mohou finance: „Plavčíkům platíme asi devadesát korun na hodinu, což je pro někoho málo.“ Plavčíky na červen ale koupaliště již také má. „Nemůžu říct, že bych jásal, že máme plavčíků dostatek. Nejsme ale tak velké koupaliště, stačí nám dva na den,“ podotkl Pavel Ulrich. Koupaliště v Třebechovicích by mělo otevřít v pátek 1. června.

Dříve se hlásili sami

Také koupaliště v Novém Bydžově zahájí sezónu 1. června. Karel Rygl z Technických služeb města Nový Bydžov potvrdil, že o plavčíky je nouze: „V minulých letech se nám lidé sami nabízeli, letos se nikdo neozval. Naštěstí nám zůstali plavčíci z minulého roku,“ popsal situaci na koupališti v Novém Bydžově. Koupaliště má zajištěné čtyři plavčíky, což je pro provoz dostatečný počet, dostávají osmdesát korun na hodinu.

Lodín problém nemá

Koupaliště v Lodíně s nedostatkem plavčíků bojovat nemusí. „Těžíme z toho, že máme vedoucího plavčíka, který na sezónu další plavčíky vždy sežene,“ uvedl starosta obce Lodín Milan Bartoň. Plavčíků mají devět nebo deset, jde o studenty nebo nezaměstnané. Také Lodín speciální kurz proplácí, ale jen novým zájemcům. „Na oplátku se nám musejí zavázat, že s námi budou spolupracovat další dva tři roky,“ doplnil starosta. Každé dva roky si kurz obnovují, to už si platí sami.

Práce na frekventované silnici I/11 tradičně nepotěší řidiče. Silničáři se na opravu komunikací vrhli i v dalších místech regionu.
Jedenáctka vyzkouší trpělivost řidičů