Celkem čtyři chody
„Musíme připravit celkem čtyřchodové menu – předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. Recepty jsme si několikrát vyzkoušeli a teď už jen aby se nám to povedlo," usmívá se studentka Klára Brišová při zdobení svých mramorových muffinů.
Klára soutěžila za tým školy z Hostinného. Kromě ní tu byli i mladí kuchaři z Nového Města, Žamberka a domácí hradečtí. Všichni vařili s nadšením a nervozita byla znát spíše na jejich vyučujících než na nich samých.
„Týmy mají jednotné zadání. Letos to byl těstovinový předkrm, bílá polévka, mleté maso jako hlavní chod a nakonec muffiny. Originálnímu zpracování se pak meze nekladou," vysvětluje Hana Prymšová, jedna z organizátorek soutěže, a dodává, že pro studenty z tohoto typu škol se podobné akce příliš nekonají.
Celá soutěž by se neuskutečnila bez podpory Královéhradeckého kraje. Díky tomu si například nemusely školy samy kupovat suroviny, začínající kuchaři se navíc mohli těšit i na zajímavé ceny, které budou moci využít ve své budoucí profesi.
Porota složená ze zástupců jednotlivých škol hodnotila nejen samotné jídlo – tedy to, jak vypadá a chutná – ale také hygienu a čistotu práce. Po celou dobu vaření tak na studenty stále někdo dohlížel.
Výborné ohlasy
„Soutěž má výborný ohlas a z řad dětí je o ni opravdu zájem. Vždy je problémem vybrat do týmu jen někoho," neskrývá svou spokojenost další z organizátorů Antonín Přibyl. Ten také počítá s dalším ročníkem, kterého by se podle předběžných plánů mohlo účastnit šest týmů.
A jak nakonec Kuchařské dovednosti dopadly? První místo si odnesl tým z Hradce Králové, který u poroty zabodoval mimo jiné svým kuřecím na višňové omáčce.