„Soužití s obyvateli tohoto domu bylo opravdu složité. Naštěstí už tam není tolik lidí, jako v minulosti,“ nechala se slyšet předsedkyně kuklenské KMS Alena Nekolová s tím, že problémy z domu se přenášely i do okolí. „Například do školy. Ne všechny děti z tohoto domu do ní chodily pravidelně a některé navíc měly problémy s osobní hygienou,“ dodala Alena Nekolová.

Problematický dům nyní hodlá město zrekonstruovat. Budoucí nájemnicí mají také být pod větším dohledem. „Doufám, že ten dohled bude opravdu pořádný. Pamatuji si, že když byl naposledy ten barák rekonstruován, to bylo někdy na začátku milénia, tak když se tam nastěhovali někteří nepřizpůsobiví, hned začali rozebírat. Pamatuji si, že chytili jednoho nájemníka s kusem krovu. Prý si chtěl doma zatopit,“ uvedl jeden z obyvatel Kuklen.

Dům byl vystavěn v roce 1936
Dům prošel dvěma zásadními opravami, a to v sedmdesátých letech minulého století a v letech 2001-2002.

Na základě kontrolní prohlídky HZS KHK byly v lednu 2012 téměř ve všech bytech osazeny nové protipožární vstupní dveře za původní nefunkční a zdevastované.

„Podobných historek je v souvislosti s tímto domem nepřeberně. Ale doufám, že už to bude vše minulostí,“ nechala se slyšet předsedkyně kuklenské KMS. Tu potěšila zpráva, že po opravě domu, která má hradeckou radnici vyjít na necelých 30 milionů, budou zdejší nájemníci pod daleko větším dohledem. „Dům se nyní připravuje k rekonstrukci a přestavbě na nájemní sociální byty. Jejich nájemníci budou vybráni na základě výsledků sociální práce, jejich žádosti o poskytnutí bytu budou projednány v odborné pracovní skupině a finálně schvalovány radou města,“ uvedla mluvčí města Kateřina Šmídová a dodala, že každý budoucí nájemník bude v kontaktu se sociálním pracovníkem odboru magistrátu, který bude doporučovat prodloužení či neprodloužení nájemní smlouvy.

„V případě Pražské 559 se předpokládá přímá návaznost na funkční systém sociální práce s klienty v městské ubytovně Brněnská,“ informovala magistrátní mluvčí a dodala, že celkové náklady rekonstrukce objektu se předpokládají ve výši 28,5 milionů. „V tuto chvíli probíhá stavební řízení i proces schvalování dotace. Pokud se neobjeví komplikace, výběrové řízení na stavební firmu by se mohlo uskutečnit na podzim a samotné stavební práce by mohly začít začátkem příštího roku,“ dodala Kateřina Šmídová. Noví nájemníci by se pak mohli stěhovat v první polovině roku 2021.

Čistička odpadních vod Březhrad.
Březhradští volají po zrušení čističky