Od roku 2003 se postupně opravily střecha, stropy, záchody, fasáda, vyměnila oken i celé zadní prosklenné stěny, rekonstrukcí prošlo chladicí zařízení a další části objektu. „Skončení prací kromě jiného umožní rozšířit nabídku termínů obřadů. Po dohodě s námi si lidé budou moci zvolit libovolný termín,“ uvedl provozovatel síně Martin Strejc. To dosud nebylo možné, protože mimo pevně stanovené obřadní dny byla síň staveništěm.

Koncem hlavní části rekonstrukce však snaha o zlepšení prostředí a funkčnosti zařízení nekončí. „Ještě letos bychom se chtěli zaměřit například na informační systém,“ plánuje provozovatel síně.

Ať už by se jednalo o ukazatele k síni na hřbitově, tak i označení jednotlivých částí smuteční síně. Lepší informovanost má zajistit také tabulka s rozpisem obřadů umístěná na viditelném místě.

V plánu je rovněž výměna vstupních dveří. Zlepšit by se měl i systém dorozumívání mezi řečníkem, obřadníkem, hudebníky a kobkařem, což je pro provoz zařízení zásadní. Například řečník musí vědět, kdy vstoupit, a podobně. Pomocí kamer sledujících dění v síni to nebude. „Kamery nechceme. Lidé musí mít na rozloučení s blízkými klid a soukromí,“ tvrdí Martin Strejc.

„Často bylo přes veškerou snahu hodně náročné skloubit rekonstrukci s provozem. Například při výměně čelní stěny a pracích na stropě. Chtěl bych proto poděkovat pozůstalým za toleranci,“ doplnil.