Výpadek přišel zhruba tři minuty po deváté večer, svítit se začalo opět po desáté hodině, o zhruba hodinu později.

Kdo za poruchu mohl? Jedna malá kuna. „Včera ve 21.05 hodin došlo k poruše na rozvodně Hradec Králové Jih, která zásobuje přibližně čtvrtinu Hradce – Moravské Předměstí   a jižní část města," upřesnila problém tisková mluvčí ČEZ ve východních Čechách Šárka Beránková.

„Naši technici na místě zjistili, že poruchu způsobila kuna, která vlezla do objektu rozvodny. Kunu elektřina samozřejmě zabila. Technici opravili  způsobenou poruchu a v 22.03 hodin již bylo vše pod napětím a obnovena dodávka energie odběratelům," dodala Šárka Beránková.

Ligu mistrů nedokoukali

Z výpadku proudu nebyly vůbec nadšené hospody a restaurace. Jako třeba U Pilnáčka na Pospíšilově třídě, kde osazenstvo s napětím sledovalo přímý přenos Ligy mistrů. „No to víte, že jsme z toho neměli radost. Měli jsme narváno a když to zhaslo, tak všichni čekali, jestli fotbal naskočí zpátky. Někteří to pak vzdávali," postěžoval si provozní restaurace David Šmíd.

Elektřina podle něj nešla téměř hodinu a půl. „Všichni si tu svítili telefony. Nešlo čepovat pivo, navíc máme jen digitální kasy, které taky nefungovaly," doplnil provozní oblíbené restaurace na Slezském Předměstí.

Problémy hlásil i dopravní podnik. Nemohly totiž jezdit večerní trolejbusy. „Výpadek nás postihl ve 21.03, ve 22.13 už zase proud šel. Problém se týkal linek číslo 1, 2 a 7. Během zhruba deseti až patnácti minut jsme ale spoje nahradili záložními autobusy," vysvětlil František Meduna z dopravního podniku.

„Fakultku" výpadek proudu nezaskočil

Fakultní nemocnici kuna v rozvodně nezaskočila. „Máme záložní zdroje, naskakuje to úplně automaticky. Navíc je testujeme každý měsíc, takže žádné problémy při výpadku elektřiny nemůžou nastat," sdělil Deníku mluvčí nemocnice Zdeněk Tušl.

Osvětlený Hradec Králové pohledem webkamery.

Potemnělý Hradec Králové pohledem webkamery.