Věděli jste, že každý strom ničí jiný druh kůrovce? Je to ale tak. Lesáci se obávají hlavně o smrky, které může napadnout  především lýkožrout smrkový, doprovázený lýkožroutem menším, lýkožroutem lesklým a regionálně lýkožroutem severským. Právě na Hradecku nejvíce hrozí lýkožrout severský.

Lidé se často odmítají smířit s faktem, že brouk, který působí poškození tak velkého rozsahu, je velký jen několik milimetrů. Navíc vypadá velmi pěkně, pozoruhodná je zvláště zadní část krovek, na které jsou zajímavě tvarované zuby. Pozornost upoutá i tvar tykadel. Ve feromonových lapačích lze nalézt až několik desítek tisíc brouků. Přitom dospělý jedinec je jen 0,5 milimetru velký a žije zhruba ž 1,5 roku.

„Proto také Lesy České republiky rozmístily přes čtyři sta třicet lapačů a dva tisíce sedm set lapáků. Průběžně také podnik zpracovává všechny kůrovcem napadené stromy. Díky opatřením se například zpracovalo 680 krychlových metrů napadeného dřeva, což je pětačtyřicet procent oproti stejnému loňskému období,"  říká tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Kůrovec je podle něho na Hradecku v takzvaném základním stavu. „To znamená, že kůrovec nepůsobí žádné závažné škody. Kontrole se přesto pracovníci lesů průběžně věnují. Dělají jednoduše vše pro to, aby v základním stavu kůrovci zůstali i nadále," doplnil Zbyněk Bublík.