Lidé bez zaměstnání, kteří skončí na úřadu práce, mohou využít mnohdy pestré nabídky rekvalifikačních kurzů, které jim pomohou s návratem do pracovního procesu. V Hradci Králové existuje několik agentur a společností, které spolupracují s úřadem práce a nabízejí poměrně široké spektrum profesí. „O kurzy je stále zájem. My spolupracujeme se všemi úřady práce na Královéhradecku. Zajišťujeme také doškolovací kurzy, kdy zjistíme, jak si naši frekventanti vedou na trhu práce. Některými obory je trh již nasycen, vyškolili jsme i řadu odborníků, kteří se pro nás stali konkurencí. Nabídka rekvalifikačních kurzů je veliká. Peníze lze čerpat z fondů Evropské unie,“ řekl ředitel společnosti Alfa omega sport Pavel Věchet. Hradecký úřad práce má širokou poptávku po rekvalifikačních kurzech z řad evidovaných uchazečů o práci.

„Míra nezaměstnanosti v okrese Hradec Králové je k 28. únoru 7,34 procenta, což je 6798 uchazečů o zaměstnání. Největší zájem je o počítačové kurzy, dále pak o svářečské kurzy, řidičská oprávnění, obsluha vysokozdvižného vozíku, účetnictví, kuchař a základy podnikání,“ podotkla vedoucí odboru poradenství a zprostředkování Mária Paclíková. Ačkoli zájem o rekvalifikační kurzy je nemalý, všem agenturám zprostředkovávajícím tyto služby se daří. „ V současné době je to velice špatné. Situace se oproti době před deseti lety značně změnila. Naše firma pracuje na 25% obrátky. Jsme jediní, kdo dělá v Hradci kurzy účetnictví. Úřad práce nám proplácí za kurzy podle různých kritérií.

Samoplátce, který přišel o práci, do kurzu logicky investovat nebude, protože peníze investuje do nezbytných potřeb,“ uzavřela majitelka agentury Prekos Dagmar Trojanová.

Nabídka a ceny rekvalifikačních kurzů

ceny rekvalifikačních kurzů:
Počítačové kurzy cca 2000,-Kč
ŘP C cca 12000,-Kč
účetnictví cca 10500,- Kč
svářečské kurzy cca 10000,- Kč
kuchařské práce cca 12000,- Kč
základy podnikání cca 13000,-Kč

nabídka rekvalifikačních kurzů:
obsluha počítače /základní i pokročilá/j účetnictví
daňové poradenství j základy podnikání
svářečské kurzy
obsluha vysokozdvižného vozíku
řidičské oprávnění+ profesní průkazy j obsluha CNC strojů j vyhláška 50/1978 všeobecný sanitář
pracovník v sociálních službách
kadeřnické práce, manikúra
pedikúra
nehtová modeláž
kosmetické služby
kuchařské práce
hostinské služby
masér