Uzavřená schodiště a mostky, rzí prolezlé zábradlí a pukliny v zemi. Tak vypadá třída Edvarda Beneše, kdysi nákupní bulvár jižní části Hradce. Místní se proti tristnímu stavu ulice, která je domovem tisíců lidí, rozhodli protestovat sázením květin.

Květinový protest, který na Benešovce proběhl minulý týden, inicioval svým příspěvkem na sociální síti obyvatel Benešovky a člen Spolku pro rozvoj Moravského Předměstí Roman Hylena. Inspirací pro něj bylo nedávné partyzánské zahradničení na Velkém náměstí. „Je to hezká forma protestu. Nikomu a ničemu tím neublížíte a dá se to pojmout i jako recese,“ vysvětlil Roman Hylena.

Místní spíš nadávají u piva a na internetu

Na sociální síti sklidil jeho příspěvek mnoho pozitivních ohlasů, do terénu však vyšlo jen několik málo jednotlivců. „Lidé na Benešovce jsou permanentně naštvaní, nadávají v hospodě i na sociálních sítích. Když se ale může uskutečnit takový sranda protest, nikdo nepřijde,“ řekl zklamaně Roman Hylena. Podle Hyleny dorazilo víc politiků než místních, což bylo trochu proti smyslu akce. „Potěšilo by mě, kdyby se na místě sešlo víc civilistů přímo z Benešovy třídy a ukázali politikům, že stav ulice se nám nelíbí,“ dodal.

Třída je sice zčásti opravená, kdy se ale dokončí zbytek, je ve hvězdách. Místní netrápí už jen vzhled ulice, ale průchody zatarasené kvůli bezpečnosti. „Když chci přejít na druhou stranu, musím zavřené schody obejít. Je to strašné,“ postěžovala si seniorka Jaroslava Kovaříková.

Stožáry pro novou trolejbusovou linku již stojí v ulici Milady Horákové. Na sloupy se umístí i veřejné osvětlení.
V Hradci vzniká nová trolejová trať. Pod Strání přivítají trolejbusy na podzim