„Určitě neplatili všichni, protože se uvádí, že první den do lázní přišlo deset tisíc lidí," směje se Jaroslava Bernhardová, ředitelka hradecké správy nemovitostí, která se o lázně stará.

Louka nabídne mlhoviště i lehátka

Chrám, který má blahodárný vliv na tělo i ducha, stojí na nábřeží už osmdesát let. „Už Jan Kotěra a Josef Gočár chtěli, aby se na nábřeží snoubila kultura, sport ale i relaxace. A povedlo se," pochvaloval si primátor Zdeněk Fink na slavnostním zahájení výstavy, která dějiny lázní i plaveckého bazénu mapuje.

Bohatá minulost ale i slibná budoucnost. Město plánuje, že v příštím roce rozšíří lázně o Slunnou louku. Jde o prostor za plaveckým bazénem, kde se bude možné v létě opalovat a rekreovat. Samozřejmostí je vstup do lázní i plaveckého bazénu. „Nebude chybět mlhoviště pro děti, sprchy a sociální zařízení, lavičky, lehátka či menší herní prvky," přiblížila Jaroslava Bernhardová.

Louka by měla letní pohodu a odpočinek nabízet už příští léto a radniční kasu to vyjde na pět až šest milionů korun.

Správa nemovitostí si od ní slibuje především větší návštěvnost. Zatím se do hradeckých bazénů ročně přijde vykoupat 400 tisíc lidí. „Už to není, co bývalo, když sem jezdily autobusy, přece jen v každém větším městě dnes už aquacentrum je," dodává Jaroslava Bernhardová s tím, že v poslední době stoupá zájem o plavecký bazén.

Výstava, která ukazuje architektonické návrhy, plány či dobové fotografie bude do 25. října otevřená v budově bazénu, poté do listopadu v městských lázních. V určité dny bude možné nahlédnout i do technického zázemí.

Městské lázně se začaly stavět v roce 1931 podle návrhu architekta Oldřicha Lišky, který je kreslil celkem čtyřikrát. Zpočátku velkolepé plány trochu uškrtil nedostatek financí. Nakonec lázně postavila společnost Václav a František Capoušek. Celkové náklady se vyšplhaly na 5,5 milionů korun.

Malé moře v hradeckém Aquacentru
V Čechách moře nenajdete, v Hradci ale jedno takové malé je. Alespoň část z něj – vlnobití. Ve své době, tedy přesně v roce 1932, bylo jediné ve střední Evropě. Obrovské vlny, které vyrábějí zrekonstruované stroje a lopatky z dílen společnosti Kolben – Daněk, baví návštěvníky lázní  – Aquacentra dodnes. Technickou památku a historickou raritu si je možné prohlédnout přes sklo přímo z bazénu. Vlastní vlnobití je vytvářeno „lopatovitým ramenem", které svým posouváním dopředu a vzad vytváří vlnový efekt. Klidnou hladinu bazénu rozbouří dvakrát za hodinu na pět minut.