V úterý by mělo občanské sdružení Pro Centrál strávit v budově artového kina Centrál v Hradci svůj poslední den. Magistrát chce 1. srpna převzít prostory, aby je mohl připravit pro budoucího nájemce kina. Leoš Kučera se však jen tak z kina vystěhovat nehodlá.

V pondělí od něj dorazil na odbor majetku rozpor proti výpovědi z prostor, kterou od města před měsícem dostal. „Je to šprajc z obou stran, nejsme schopni se domluvit, musí to rozseknout někdo jiný insolvenční správce," přiznává Kučera. „Město tvrdí, že jsme porušili smlouvu pronájmy prostor kina, ale ono si je od nás také pronajímalo. V lednu jsme v této věci podávali stížnost, zatím město neodpovědělo," zdůvodnil svoje chování.

„Sdružení dostalo výpověď k poslednímu červenci, prvního srpna tedy hodláme prostory převzít, udělat pořádek v majetku, který tam zůstane a připravit kino pro nového nájemce," řekl ještě v pondělí dopoledne Martin Soukup, náměstek primátora. To ovšem ještě nevěděl, že na magistrát dorazí odpor proti výpovědi od Leoše Kučery.

O majetku rozhodne insolvenční správce

„Situace se podáním rozporu změnila, vedení se dnes sejde a dohodne se na dalším postupu," řekla Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu.

„Majetek je zčásti obestaven, nemůžeme s ním manipulovat, vše záleží na insolvenčním správci," uvedl Leoš Kučera. Městu podle něj patří pouze sedačky a klimatizace, jinak je vše v majetku sdružení. Kino nepromítá od 15. července.

Vypadá to, že tahanice kolem hradeckého kina zdaleka nekončí a milovníci artových filmů si na promítání počkají.

Celý příběh začal během loňského léta, kdy na veřejnost prosákly informace o zadluženosti kina a špatně vedeném účetnictví sdružení Pro-Centrál. K prvnímu říjnu z místa náměstka primátora odstoupil Leoš Kučera s tím, že se vrátí do kina, které léta vedl, udělat pořádek, což se mu nepovedlo. Vedení kina na začátku kauzy uvedlo, že svým věřitelům dluží kolem tří milionů korun. Dnes už se hovoří o částce mnohem vyšší, ale nikdo není schopen ji přesně určit.

Žádal o 2,5 milionu, pak mu to nestačilo

Leoš Kučera několikrát zastupitele žádal o takzvané odstupné ve výši kolem dvou a půl milionu korun, aby mohl splatit dluhy sdružení, které se nastřádaly. Jednání byla vždy velmi bouřlivá, některým zastupitelům se nelíbil fakt, že by město mělo dávat peníze na dluhy jinému subjektu.

Jejich souhlas se mu povedlo získat až v květnu. Podmínkou bylo, aby sdružení převedlo svůj majetek na město. To se nestalo, protože podle Leoše Kučery byla částka darovaná městem příliš nízká na pokrytí dluhů sdružení.

Magistrát mezitím vybral nového nájemce kina Petra Vítka, který čeká, až bude kino volné a on bude moci začít promítat. „Vedení města chce rozjet provoz kina co nejdříve, bohužel se domluva s druhou stranou komplikuje," řekla Magdalena Vlčková, mluvčí úřadu.