Vyhledávané místo posledního odpočinku se tak začne měnit zřejmě už příští rok v létě. „Odhadem v červnu 2017 by mělo být vydáno stavební povolení," říká náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich.

O zvětšení některého z hřbitovů se ve městě mluví už dlouho. V krajské metropoli totiž dlouhodobě chybí hroby, především urnová místa. Původní plán mluvil o rozšíření pouchovského hřbitova, záměr ale nakonec zastavil komplikovaný výkup pozemků. To s oblíbeným pietním místem u Hradečnice, kde spočívají také desítky domácích mazlíčků, to vypadá nadějněji.

Plány má radnice s Lesním hřbitovem nemalé, kromě zdvojnásobení stávající plochy pohřebiště chce také opravit tamní cesty, urnové háje, rozptylové a vsypové loučky či objekt technického zázemí. Jedna varianta počítá i s jeho rozšířením o oddělení komunikace s veřejností, kde by sídlila recepce a přijímací kancelář.

„Dále se uvažuje objekt zázemí více přiblížit k hlavní bráně a integrovat s veřejným zázemím zastávky MHD.  Konkrétní stavební program bude ale ještě upřesněn v rámci zpracování dokumentace k územnímu řízení," potvrdil náměstek Jindřich Vedlich. Poslední slovo tak bude mít projektant, už dopředu ale město avizovalo, že by rádo upravilo také zastávku MHD nebo okolní zeleň.

Stavební práce přijdou v 1. etapě městskou kasu minimálně na 32 milionů korun, můžou ale dosáhnout částky až 65 milionů. Celkové náklady se ve finále odhadují až na 134 milionů korun bez daně.