Raději neumírejte. Nejen proto, že na světě není zas až tak zle, ale také proto, že vaši příbuzní budou mít problém s vaším pohřbením. Pokud si tedy přejete spočinout v urně. Urnových hrobů se v Hradci nedostává.

Radnice chce další místa získat rozšířením lesního hřbitova u Malšovic. Jinde to nejde nebo tam o pohřbívání není zájem.

„Rozšíření hřbitova v Kuklenách je komplikované kvůli výkupu pozemků, bylo by to i hodně drahé," říká Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Radnice od projektu upustila už před lety.

V Kuklenách jsou v současné době jen dvě volná místa pro uložení urny. Lépe je na tom Pouchov, tam je míst přes sedmdesát, ale zase Hradečáci si ho jako místo posledního odpočinku moc nepřejí.

Magistrát chce tedy využít prostor lesního hřbitova. „Musí se tam vybudovat technické zázemí, kolumbárium, obřadní síň a kanalizace," upřesňuje primátor Zdeněk Fink.

Zatím se bude tvořit studie, předpokládané náklady magistrát spočítal zhruba 
na 30 milionů korun.

Poptávka po urnových hrobech a kolumbárních místech podle radnice roste zřejmě kvůli jejich nižší ceně. Jejich pronájem stojí na deset let asi 800 až 950 korun. Stejně dlouhý pronájem hrobu vyjde na tři až šest tisíc korun.