Sdělila to mluvčí LČR Šárka Kubelková. Verdikt antimonopolního úřadu je prvním opraveným rozhodnutím ke starým tendrům státních lesů. Původní verdikty, podle nichž státní podnik nedodržel zákon o veřejných zakázkách, zrušil kvůli procesním chybám soud a úřad je teď musí opravit. Následovat tak budou ještě další rozhodnutí.

Na dřívějším nezákonném postupu LČR ale úředníci trvají. Antimonopolní úřad se vrací k několik let starému problému, který už LČR vyřešily. Spory se vedly o zadání tendrů na lesní práce za miliardy korun, které LČR nevyhlásily jako veřejný zadavatel. LČR následně smlouvy zrušily a vyhlásily nové tendry, o které se také vedly spory.

Problém se zadáváním prací nakonec vyřešila příroda. Státní podnik musel nové soutěže z loňského roku zrušit, protože velkou část lesů poškodil lednový orkán Kyrill. Bylo proto potřeba vyhlásit takzvané kalamitní tendry. Ministerstvo zemědělství se pak letos v červnu s lesnickými firmami a dřevaři dohodlo na kompromisním způsobu zadávání zakázek ve státních lesích.

V letech 2008 až 2010 budou fungovat dva modely, každý pro polovinu lesů. V prvním budou firmy dělat jen práce v lesích a dřevo si LČR prodají samy. Ve druhém získají lesnické firmy vedle práce i právo na prodej dřeva. Tendry pro oba modely LČR již vypsaly.