„Lesní zákon tam samozřejmě platí dál, ale neexistuje už ohrožení života, kvůli kterému byl zákaz vstupu vyhlášen. V lese na vás větev samozřejmě může spadnout, ale v souvislosti s kalamitou už to nebezpečí nehrozí,“ řekl Milan Zerzán z Městských lesů Hradec Králové. Doplnil, že v době vyhlášení zákazu bylo nebezpečí zvýšené, protože těžký sníh poslal část stromů k zemi a u dalších borovic pád hrozil.

O tom, že stromy se lámaly jako sirky, ví své například třiapadesátiletá lyžařka, kterou v novohradeckých lesích v polovioně ledna vážně zranila ulomená špice borovice. Sanitka se k ní však kvůli popadaným stromům nemohla dostat, takže do ženiny záchrany se pustili okolojedoucí musheři se svým psím zpřežením.

Zákaz vstupu vyhlášený kvůli kalamitě byl zrušen

S likvidací polomů způsobených zlomy a pády stromů praskajících pod tíhou sněhu lesníci stále ještě nejsou u konce. Následky řádění přírody budou odstraňovat zhruba ještě dva měsíce. „Ale to, než se rány v našich lesích zacelí, bude trvat ještě několik let,“ odhaduje Milan Zerzán. Městským lesům Hradec Králové letošní kalamita vzala přibližně 20 hektarů mladého borového lesa, což představuje čtyři tisíce kubíků dřeva, které musí zpracovat. Kvůli kvalitě dřeva je však tlačí čas, protože v teplém období borové dřevo modrá.

Vstup je po více než dvou měsících nově povolen také na malšovický lesní hřbitov. „Návštěvníkům hřbitova už kvůli kalamitě nebezpečí nehrozí,“ sdělil Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové. Na hřbitově sníh poničil sedm desítek stromů, ale ne všechny byly odstraněny. „Některé stromy, které měly jen částečně olámané větve, jsme nechali a počkáme, jak se s tím vyrovnají,“ doplnil.

Více o sněhové kalamitě a odstraňování jejich následků ČTĚTE Z D E.