Přesný program letošní Helicopter show pořadatelé jako tradičně tají, ale návštěvníci se mohou těšit například na akrobatický vrtulník BÖ105, jehož americký „kolega" si střihl roli i v poslední bondovce.

Milovníci vzdušných strojů uvidí také jako první v Evropě skupinové letecké vystoupení letounů Cessna Grand Caravan. Přesný letový program zveřejní organizátoři den před akcí, která se koná na hradeckém letišti v pátek 13. a v sobotu 14. května.

„V programu jsme nevynechali ani oblíbený zahajovací průlet skupiny vrtulníků, tentokrát ale v novém kabátě, můžete se těšit," odtajnil zahájení leteckého programu Daniel Tuček a doplnil: „Letecké vystoupení skupiny letounů Cessna Grand Caravan, které můžeme velikostí přirovnat k vozidlům SUV, ale ve vzduchu. Ukázka této skupiny doposud nebyla na evropském nebi k vidění."

Páteční den bude i letos patřit odborné veřejnosti z řad složek Integrovaného záchranného systému, pro které organizátor připravil seminář na aktuální témata.

Záchrana na vodě

„Součástí semináře bude také společné cvičení leteckých záchranářů na tekoucí vodě. Zároveň jsme    připravili pro děti a žáky 
z mateřských, základních i středních škol branné dopoledne s výukovým programem první pomoci, ukázkami hasičů, zdravotníků i pilotů DSA," dodal Daniel Tuček, který bude zároveň jedním z pilotů vrtulníků DSA.

Vrtulník BÖ105
Délka: 11,86 m
Výška: 3,02 m
Maximální vzletová hmotnost:  2400 kg
Maximální rychlost: 270 km/hod
Maximální doba letu: 2 hod 15 min
Motor: 2x Allison 250 C20B
Výkon: 345 HP/motor

Akrobacie díky výrobě

V sobotu si na své přijdou milovníci helikoptér i rychlých vozů. Vrtulník BÖ105 může díky speciálním prvkům použitým při výrobě létat přemety, výkruty a další akrobatické manévry při kterých se divákům zastavuje dech. Podívanou bude mít na hradeckém letišti na svědomí Siegfried „Blacky" Schwarz ze skupiny Flying Bulls.

„Blacky je jediným rakouským pilotem s civilní licencí pro akrobacii na vrtulníku a dokonce jeden ze dvou pilotů s licencí FAA na vrtulníkovou akrobacii. Za svou bohatou kariéru dokončil mnoho výzev, ať už jde o záchranné lety ve špatném počasí, v noci nebo ty s podvěsem při silném větru v horách," uvedl Tuček.

Silné vozy

Program Rally Show, která v posledních letech spojila síly právě s Helicopter show se s leteckou podívanou krýt nebude. Naopak ji doplní.

Motorsport bude zastoupen v široké škále od Truck Trialu a dakarských speciálů až po špičkové okruhové stroje. Představí se například extrémně silný speciál řízený mnohonásobným mistrem Evropy Václavem Fejfarem proti Petru Šimurdovi. Oběma silným strojům bude na nebi sekundovat vrtulník.

„Na největší české automobilové road show nebudou chybět nejvýznamnější automobilky, které předvedou své vozy na okruhu a umožní některým návštěvníkům zkušební jízdy po offroad dráze nebo i mimo areál. Krásné dívky a dobré jídlo jsou nezbytným doplněním pohodové atmosféry, která propojí závodní teamy a piloty s diváky nejenom na dráze, ale především v depech," přidal zajímavosti z programu Rally Show organizátor Karel Pohner.