Od 1. července se tentokrát budou muset obrnit obyvatelé Malšovy Lhoty, kdy zrekonstruovaný most bude sloužit jako jedna z objížděk při připravované rekonstrukci průtahu Malšovou Lhotou. Ta sice měla začít souběžně s otevřením nového přemostění Orlice, ale kvůli pozdnímu příspěvku ze strany Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) začne až s prvním dnem letních prázdnin.

„Opravovat se bude za úplné uzavírky vozovka od Stříbrného rybníka po náves v Malšově Lhotě, kde bude točna autobusů. Současně bude vybudován nový chodník k základní škole v Malšově Lhotě, který tam doposud chybí. Konec první etapy je naplánován na říjen. Největší penzum práce odvedeme v době, která nebude rodičům dětí školou povinných znepříjemňovat cestu do školy na konci školního roku. Od nového školního roku v září 2019 bude doprava dětí do obou škol v Malšově Lhotě a Úprkově ulici zajištěna,“ uvedl ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

„Při této rekonstrukci bude právě most ve Svinarech sloužit jako jedna z objízdných tras. S rekonstrukcí jsme chtěli začít současně s otevřením mostu, ale neměli jsme na kontě přislíbené finance ze strany SFDI ve výši 48,3 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček, který s pohledem na slíbené peníze ze státní kasy neskrýval zklamání. „Celkově jsme jako kraje počítali s tím, že na opravy silnic dostaneme od státu čtyři miliardy korun, ale dostali jsme jen dvě. V našem případě to tak není 260, ale 130 milionů. A to se odrazí i v tom, jaké stavby a v jakých harmonogramech budeme stavět,“ dodal Marin Čeríček. Podle něj je zatím jisté, že 1. července začne první etapa rekonstrukce průtahu Malšovou Lhotou. „Vím, že tato investice se zdejším obyvatelům slibuje již dlouho a dlouho byla odsouvána. Je to jedna z našich priorit. A pokud na ni v budoucnu nedostaneme další peníze od státu, jsme připraveni ji zafinancovat z krajských peněz,“ dodal Martin Červíček.

Rekonstrukce hájovny U Dvou šraňků.
Hájenka U Dvou šraňků dostává staronový kabát