Všechno to vlastně začalo před 25 lety, když si Petr Hrubý otevřel v rodné usedlosti ve Výravě hospodu: „Jeden sen jsem si splnil, ale kvůli práci mi nezbýval čas na milovné na mojí vášeň, rock.“ A tak, pravděpodobně u piva, vznikl plán - zorganizovat si koncert oblíbené kapely Spektrum přímo na louce u hospody.

„Díky velkému pochopení a kamarádskému přístupu muzikantů se vše povedlo a pak už jsme na podzim 1997 začali vlastníma rukama stavět Letní parket,“ vzpomíná na začátky v devadesátkách a své mládí Petr Hrubý.

Nábřeží gurmánů v Hradci Králové 7. 5. 2022.
Nábřeží vonělo masem, ale i levandulí. Lidé zkusili cvrčky i džem se šampaňským

A hned příští rok už se světem šířil letáček nadepsaný „Výrava 98“. Sliboval přes léto 11 koncertů českých kapel, ale také vesnicky přívětivou hospodu U Hrubých: „Zveme Vás na kvalitní hudbu, dobré pivečko, uzené speciality a rozpustilé kousky známých osobností. To vše v příjemném prostředí a za rozumné ceny. V případě nepřízně počasí akce přemístěna do místního sálu“.

Historii tehdy ještě nezastřešeného Letního parketu tak ve Výravě 12. června 1998 rozjel Žlutý Pes, Panika a Kozatay a přišlo slušný 500 lidí. Shánět kapely pomáhal Roman Vrána: „Tehdy jsem dělal koncerty v hradeckém rockovém klubu U Cikána. Nebyl internet, bylo těžký získat kontakty. Tak jsem je Petrovi pomáhal oslovit je a nasmlouvat. Občas ty požadavky byly zajímavé, jedna punková kapela chtěla třeba připravit pár smotků marihuany,“ směje se Roman Vrána a vzpomínku přidává i Petr Hrubý: „Určitě měly trochu obavy, ale pak už to tady zažily, řekly si to a už bylo snadnější sem dostávat známější a známější kapely a muzikanty.“

Dnes má areál kapacitu tři a půl tisíce lidí a zastřešenou halu pro o rozměrech menší parcely pro rodinný dům - 24x30 metrů. Ve Výravě zahrály stovky kapel. „Výjimečné je to, že jsme v zastavěné oblasti. Prakticky každá kapela se ptala, jak obec snáší ten hluk a víkendové nájezdy tisíců rockových fanoušků,“ říká vyučený zedník, který areál budoval s přispěním kamarádů vlastníma rukama.

3D model stadionu v Malšovicích
Hradecký fotbalový stadion můžete už vidět jako 3D animaci

„Ze začátku pochybnosti u místních byly, až už kvůli hluku nebo případnému vandalství, ale všechno si časem sedlo. První pro nás je vždy nejdřív uklidit vesnici, ráno do osmi je okolí čisté a pak teprve začneme uklízet areál.“ Petr Hrubý připomíná, že bez dobrých sousedů a tolerance Výravských by jeho životní sen nemohl existovat.

Dobrým vztahům pomáhá i vstupné pro místní za symbolickou korunu. Řada místních si v areálu také přivydělává. „Manželka má na starosti catering, já kapely. Na běžné akce potřebujeme přibližně 60 lidí, na velké na louce pak 120. Vždy dáváme přednost místním.“

Nejvíc 12 tisíc fanoušků přijelo do Výravy v roce 2013 na trojkoncert Kyštof, Tomáš Klus a Mandrage. Právě velké koncerty se pak dělají na přilehlé louce. Tady také mohou návštěvníci parkovat a kempovat zdarma. „Jezdí k nám lidi z celé republiky, užijí si koncerty, přespí, všechno na pohodu.“ Zajímavostí také jsou autobusové linky, které zdarma lidi do Výravy svážejí ze širokého okolí a po koncertu je pak odvezou domů.

Ve Výravě hrály snad všechny české legendy a ze světa přijeli třeba skotští hardrockeři Nazareth, američanka Suzi Quatro, britští Uriah Hip, Slade, Smoki, Sweet. „Spousta lidí nechtělo věřit, že sem přijedou takové světové kapely. Mysleli si, že to jsou revival kapely,“ usmívá se Petr Hrubý.

Filmová místa Popelka Moritzburg.
FOTO z německého Moritzburgu: Tady se natáčely Tři oříšky pro Popelku

V jeho areálu mají kapely kompletní zázemí, ty velké pak spí třeba v hradeckém hotelu Alessandria. Některé si ale užijí koncert a pak i letní noc ve vesničce na Hradecku. „Třeba Monkey Business, ti ani nechodí spát. Ti si k tomu udělají vlastní mejdan, ti za to uměj vzít,“ odmítá dodat podrobnosti výravský promotér.

Covidové roky Letní parket ustál a teď se chystá oslavit 25. sezónu. „Zahraniční kapely jsme letos nesháněli. Nevěděli jsme, jak to bude s covidem. Sezónu rozjede 28. května Mig 21, Mirai, Wohnout nebo Ready Kirken. Poprvé u nás také zahraje Lucie, má tady na začátku prázdnin jediný koncert turné na východě Čech. Přiveze si vlastní show a bude ve velkém na louce,“ těší se na sezónu, která by po dvou letech mohla být nesvázaná covidem, Petr Hrubý.