Ze šesti desítek cestujících, kteří během ranní špičky nastupovali do vozů městské hromadné dopravy, zaznamenali reportéři Deníku pouze tři osoby, které ani na zastávce respirátor neměly. Ve trolejbusech jedoucích do centra se nenašel jediný člověk, který by cestoval bez předepsané ochrany. Pouze jeden muž nastoupil zadními dveřmi do vozu bez respirátoru, ve chvíli, kdy se usadil na místo, si ale ochranu nosu a úst nasadil.

„V tom verdu, které dneska je, není nošení respirátoru vůbec příjemné, ale chápu, že chránit se navzájem je potřeba. Venku už ale respirátor nenosím," svěřil se jeden z cestujících, který čekal na zastávce na spoj do centra Hradce Králové.

TEST DENÍKU

Hradec Králové (zastávka MHD na vlakovém nádraží)

Na zastávce: Celkem: 65 lidí.

Nemělo zakrytá ústa: 3 lidí.

V autobuse (dvě zastávky tam a zpět): Celkem: 38 lidí.

Nemělo zakrytá ústa: 1 (vstoupil s nezakrytými ústy, krátce poté si respirátor nasadil - bez upozornění).

Podobně to viděli i další cestující. "Nemám problém nosit respirátor nebo roušku v autobuse nebo obchodech, když jdu po ulici nebo jsme na procházce v lese, nevidím důvod, proč nedýchat čerstvý vzduch. Teď co se udělalo teplo je za chvíli provlhlý a to je opravdu nepříjemné," pokračuje mladší žena s dítětem.

Královéhradecký dopravní podnik potvrzuje, že s cestujícími potíže ani konflikty nejsou. Za poslední dva týdny zaznamenal dispečink jen jeden jediný podnět. „Všechno probíhalo normálně bez konfliktů. Vím jenom o jednom nedorozumění, kdy náš řidič vyžadoval respirátor po cestující, která měla nanošátek,“ sdělil Deníku mluvčí František Meduna.

Řidiče, který cestující na nedodržení nařízení nosit ve veřejné dopravě respirátor, dispečeři poučili, že i nanoroušky a šátky jsou jako ochrana nosu a úst přípustné. "Vysvětlili jsme mu, že nejednal správně a to je jediná věc za poslední dobu," dodal tiskový mluvčí dopravního podniku.

Od začátku příštího týdne se vrací královéhradecká městská hromadná doprava k běžnému provozu. Důvodem je rozvolnění a návrat dětí do škol. Obnoven bude rovněž provoz nočních linek. Opatření nařizující povinnost zakrytí nosu a úst ochrannými pomůckami v dopravních prostředcích MHD platí dál. Stejné omezení platí i pro přístřešky a čekárny, v halách terminálu hromadné dopravy a zákaznickém centru.