Ježíšek není jen jeden, do útulku pro opuštěné psy v Hradci Králové Ježíšků letos přišlo hned několik. Byli to dobří lidé, kteří zvířatům v nouzi pomohli materiálně i finančně. Letos lidé přinášeli finanční dary ve větší míře, než dříve. Je to to nejlepší, co mohou udělat.

Každé zvíře má jiné potřeby, potřebuje jiné krmivo, léky. Peníze využijeme lépe,“ uvedla Lenka Lacinová z Útulku pro opuštěné psy v Hradci Králové.

Radost v útulku však dělají i materiální dary. Pelíšky, hračky, dobroty, krmivo. Právě u posledního bodu tohoto výčtu je ale třeba postupovat obezřetně a nedat na lákavé reklamy v televizi. Lidé často nevědí, že inzerované krmivo není zrovna příliš kvalitní a mohou koupit lepší, aniž by jejich peněženka trpěla.

Nejen dárečky psí „pod stromeček“, které lidé přinášeli hlavně na den otevřených dveří, který se v útulku nedávno konal, ale také samotný průběh Štědrého dne obyvatele útulku potěšil.

„Snažíme se jim tento slavnostní den zpříjemnit. Obejdeme pejsky, dáme jim nějaké dobroty, třeba uzené uši. Taky mají pěkný slavnostní den,“ popsal psí Štědrý den v útulku jeden ze zaměstnanců Miroslav Chlup.

O trochu hůře než pejsci jsou na tom bohužel kočičky. Kočičí depozitum praská ve švech. Momentálně se v něm nachází 46 „čičin“, kapacita je přitom padesát.

I zde byl den otevřených dveří, zájem však podle Andrey Horákové, která o kočičky pečuje, příliš velký nebyl.

„Lidé jsou zvyklí chodit hlavně za pejsky. Za jakoukoli pomoc jsme velmi rádi, a to nejen o Vánocích. Myslím, že problém je i v tom, že lidé nevědí, že sídlíme ve Věkoších,“ dodala Horáková.